Dagens Strid

Forrige | Neste

StridSom nordmann i Danmark føler jeg et visst behov for å bidra til kulturutveksling mellom landene. Det er ikke så veldig mye å gjøre egentlig. Generelt så er danskene dårlige på musikk og tv, så det er det ikke så mye å si om. De er gode på film og aviser, men dansk film er velkjent også i Norge, og aviser er det ikke så mye å skrive om.

Noe som neppe er så vekjent i Norge er imidlertid Jakob Martin Strids tegneserie om, vel, Strid, som står i Politiken daglig. En svært satirisk, ofte blasfemisk og veldig ofte absurd stripe, som høvler over alt som finnes av danske politikere, terrorister, og andre fæle ting.

Det er nok en fordel med en viss kjennskap til dansk politikk og samfunnsliv for å lese den, men det er ingen betingelse. For å forklare tegningen til høyre: Strid klippet skjegget av Mogens Lykketoft (formann i Socialdemokratiet). Etter å ha satt det på hodet til Pia Kjærdsgaard (Dansk Folkeparti), har de nå brukt det til å pynte på Hr. Statsminister. Den nye Strid konkluderer med at det er dadaisme.

Den observante leser vil nok legge merke til at det er to stk Strid her. Det er den nye og den gamle Strid. Nye Strid dukket opp en dag, tok jobben fra gamle Strid, hvorpå de begynte å sloss, hvorpå begge fikk sparken fra Politiken, hvorpå de begge ble arrestert etter å ha tilbragt noen dager med å utøve blind vold i Københavns gater, hvorpå fikk jobben tilbake igjen. Og nå er de tydeligvis venner.

Politiken har dessverre ikke noe arkiv som går langt tilbake i tid, men man kan til enhver tid lese dagens og siste ukes striper her.

Jeg merker jeg blir engasjert, så jeg slutter her. Jeg er tross alt eier av en t-skjorte med Strid-motiv, så jeg er kanskje for fundamentalist å regne. Snart skal jeg også kjøpe boka, 300 sider med Strid, fra tiden før jeg flyttet hit. Ah.

Tegningen er lånt litt fra Politiken

Oppdatering: Kort omtale av boken “Den store Strid” samt noen linker finnes i dette innlegget.

Skrevet Thursday 15. May 2003 klokka 21:30 og arkivert under Humor.

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/05/dagens-strid/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)