Gratis bok om brukervennlighet

Forrige | Neste

cover til Dive Into Accessibility av Mark PilgrimMark Pilgrim er en velkjent blogger, og boka Dive Into Accessibility – 30 days to a more accessible web site er sikkert nesten like velkjent. Men en god ting kan ikke nevnes for ofte.

Dette startet som en serie i Pilgrims blogg om hvordan man kan gjøre bloggen sin mer brukervennlig, men serien ble fort så poplulær at den flyttet over på eget domene, og “weblog” ble byttet ut med “web site”.

For å komme inn på temaet introduserer Pilgrim fem (fiktive) personer, som alle har vanskeligheter med å bruke nettet. En er blind, og bruker taleoppleseren JAWS. En er fargeblind, har lav båndbredde, og bruker Links eller Opera. En har hatt slag og kan ikke bruke armene / musa. En er skjermet av firewall så sider med java, javascript, flash etc. ikke kan brukes. Sistemann er også blind, men bruker braille-leser via Lynx.

I tillegg Googlebot. En veldig blind, men veldig aktiv nettbruker.

Etter personene er introdusert bygges boka opp av forskjellige tips for hva man kan gjøre, hvem av personene over som får fordeler av det, og hvorfor. Og til slutt hvordan du skal gjøre det. Her går Pilgrim gjennom hvordan man gjør de aktuelle endringene populære publiseringsverktøy som Movable Type, Greymatter, Radio Userland, Manila og til slutt Blogger. Tipsene kan selvsagt brukes uavhengig om du bruker et publiseringsverktøy eller ikke.

Tipsene er mange, og spenner fra hvordan man bør bruke farger, hvordan man bør tilpasse og utforme navigasjon, hvordan man skaper brukervennlige tabeller, viktigheten av alternativ tekst til bilder, hvorfor popups er en Dårlig Ting, til hvorfor relative fontstørrelser er en God Ting.

Boka / serien er gratis, og kan enten lastes ned som PDF eller som HTML. I tillegg kan den leses på diveintoaccessibility.org.

Den er oversatt til mange språk, men foreløpig ingen skandinaviske. Dog opplyses det om at Jesro Christoffer Cena jobber med en norsk oversettelse.

Skrevet Friday 19. September 2003 klokka 14:08 og arkivert under Web og webutvikling.

2 kommentarer:

  1. Ein liten kommentar: Denne boka handler vel strengt tatt ikkje om brukarvennligheit (engelsk: usability), men om tilgjengeligheit (engelsk: accessibility). Riktignok er tilgjengeligheit eit aspekt ved brukarvennligheit, men det blir ikkje riktig å sette likskapsteikn mellom desse to.


    Sa Are Halland Wednesday 24. September 2003 klokka 12:58 | #

  2. Jo, det er riktig nok. Likevel vil jeg si at det er en tynn grense mellom tilgjengelighet og brukervennlighet. Som jeg ser det er tilgjengelighet mer en *forutsetning for* i det hele tatt å kunne snakke om brukervennlighet, enn bare et aspekt av det.

    Noen av tipsene er dessuten svært overlappende. Eksempelvis tipsene om å utforme menyer så de er lette å bruke med bl.a taleopplesere ligger mer mot brukervennlighet. Helt spesifikt tenker jeg her på muligheten for å skippe navigasjon og hoppe rett til hovedinnhold, heller enn å få *lest opp* menyvalgene for hver eneste side de går innom. Noe som må være ekstremt tidkrevende og irriterende, og derfor gjør sidene mindre effektive, eller brukervennlige.

    Men jeg er forsåvidt enig, det burde stått tilgjengelighet :)


    Sa Vegard Wednesday 24. September 2003 klokka 18:14 | #

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)