Trillingene fra Belleville

Forrige | Neste

biljaktscene fra filmenDet er sjelden jeg skriver om filmer jeg ser. Litt fordi jeg ikke gidder, litt fordi jeg aldri har noe interessant å si. Det har jeg ikke nå heller, men jeg har nettopp sett tegnefilmen Trillingene fra Belleville, og den er verd en post.

Kort fortalt handler filmen om den lille lubne og deprimerte gutten Champion, som bestemoren ikke klarer å glede, før hun kjøper han en trehjulssykkel. Da ser hun at gutten bare er lykkelig når han får sykle. Etter beinhard trening av bestemor havner Champion til slutt i tour the france, men får ikke fullført da han blir kidnappet av den franske mafia og tatt med over dammen til Belleville. En by som er sagt å være i Canada, men som minner veldig om New York.

I Belleville blir Champion og to andre kidnappede syklister brukt i et pengespill av mafiaen, hvor taperen blir skutt. Det mafian ikke vet er at bestemor og Champions hund fulgte etter over dammen, med sykkelbåt. Over der kommer bestemor i kontakt med trillingene fra Belleville, som var store med sine cabaretnummer på 30-tallet, og sammen med hunden er det disse som skal forsøke å redde Champion.

Greit, dette var langt fortalt, og jeg har heller ikke fortalt alt, men jeg stopper her. Filmen er en av de mest orginale, morsomme og medrivende (tegne)filmer jeg har sett på lang tid. Noen har hevdet at filmen ses i hundens perspektiv, som forklarer at dialogen nesten er forsvunnet. Heller drives handlingen fram av lydene og musikken, tempoet, klippene, perspektivene, og ikke minst de fremdragende tegningene og karikaturene.

Man kan sikkert tolke filmen mange veier, blant annet som en kommentar på Frankrikes forhold til USA. Men det er unødvendig. Filmen ble publikumsfavoritt ved Cannes-festivalen i år, og fikk en av svanene ved Copenhagen International Film Festival. Den egner seg best for voksne, den er absurd og langt ute, og den er veldig morsom. Løp å se!

Skrevet Friday 26. September 2003 klokka 23:41 og arkivert under Film og tv.

2 kommentarer:

  1. En film som vagt gav meg en følelse av å være i slekt med “Dunderklumpen” – http://www.pennfilm.se/Dunderklumpen.html eller “Resan till Melonia”. Fin film!


    Sa Lon Monday 6. October 2003 klokka 22:17 | #

  2. Hah, Lon! Du har klart å spore meg opp :)

    Kan ikke huske å ha sett Dunderklumpen faktisk, men det kan godt være. Har en tendens til å glemme filmer ca. i det øyeblikk jeg har sett dem. Men fine tegninger var det uansett.


    Sa Vegard Tuesday 7. October 2003 klokka 14:15 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/09/trillingene-fra-belleville/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)