Tjen folket av Yan Lianke

Forrige | Neste

I følge bakomslaget en av de viktigste litterærer stemmene som skriver innenfra Kina i dag. Vi får anta at det stemmer da jeg ikke har lest noen kinesiske forfattere før, hverken skrivende innenfra eller utenfra.

Boka handler om en ung militær som arbeider i en militærleir under kulturrevolusjonen. Han er oppasser og kokk til leirsjefen og hans smekre yngre kone, og er en god kommunist på alle måter. Han er gift hjemme, og prøver å være flittig for å kunne stige i gradene og bli overført til byen med sin kone etterhvert.

Det store dilemmaet han støter på i boka er at han er nødt til å ligge gjentatte ganger med den smekre yngre konen til leirsjefen når denne drar på en lengre reise, og at dette (i følge henne), også er en måte å tjene folket på. Han finner også ut at han liker det en del mer enn seg sømmer for en gift mann.

Etterhvert finner de også ut at sexen blir bedre om de ødelegger kommunistiske symboler underveis i akten. Det er jo rimelig kontrarevolusjonært, og man skjønner at Kinas propagandabyrå ikke akkurat anbefaler boken grunnet det, men når jeg spør meg selv om jeg synes dette var veldig interessant å lese om er nok svaret nei.

Boken er helt grei, og funket bra på en flyreise, men akkurat denne er ikke noe som vil få meg til å oppsøke mange flere av kinas innenfraskrivende forfattere.

Skrevet Wednesday 30. March 2011 klokka 12:30 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2011/03/tjen-folket-av-yan-lianke/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)