Bok: Alkymisten av Paulo Coelho

Forrige | Neste

coverart: alkymistenHistorien om gjetergutten Santiago, som forlater de spanske sletter for å søke sin egen drøm, og finne sin egen historie. Dette fører han fra Spania, til Tanger, gjennom ørkenen og til slutt til pyramidene i Egypt. Og på sin ferd møter han som seg hør og bør i enhver fabel både skurker, pene piker, magiske menn og krigere.

Jeg var overbevist om at dette var en god bok, selv om de som hadde anbefalt den på coveret var folk som Madonna, Julia Roberts og Oppland Arbeiderblad. Oppland Arbeiderblad kjenner jeg ikke, men Madonna og Julia Roberts er ikke folk jeg umiddelbart ville tatt bokanbefalelser fra.

I starten syntes jeg boken var grei nok, og de småtingene jeg reagerte på regnet jeg med ville slutte å irritere meg etterhvert. Men nei. I dag, etter avlevert eksamen, tok jeg boken med meg til en park og leste den ut. De småtingene som irriterte i begynnelsen var at boka var noe naiv og banal, samt svært deterministisk. Dette forsvant ikke, det tok seg heller voldsomt opp. Et klimaks var da vår alles Santiago forvandlet seg selv til vind – noe som skjedde som et samarbeidsprosjekt mellom han, vinden, sola og, vel, helheten.

De stadige referansene til verdenssjelen og universets språk, samt annet new age-ræl holdt samtidig på å ta fullstendig knekken på meg, og eneste grunn til at jeg fullførte boka var at det var lite igjen, den leses fort, jeg lå godt, og det var rimelig langt til nærmeste bokhandel.

Samtidig er det en av nåtidens mest leste bøker, og den har visstnok gitt mange mennesker mye. Det skal man ikke kimse av, men den ga meg ingenting annet enn lett rødming og oppgitthet. For de som lurer er hovedpoengene i boka at man skal følge sine drømmer, sitt hjerte, se tegnene. Og, vel, mye mye mer av denslags.

Skrevet Thursday 26. June 2003 klokka 21:06 og arkivert under Litteratur.

45 kommentarer:

 1. Du er dum.

  Det er det som er problemet dagens mennesker.
  Dumheten råder over de som aksepterer det dumme!

  Du – i dette tilfellet er en “sofistikert-sammfunnspenis” som ikke liker det store i det hele.

  Les boka en gang til, og tenk sammen med dine erfaringer du har oppnådd!

  Hadde jeg møtt en dumdristig student som deg hadde jeg banket deg helseløs (Schanke-taktikk).


  Sa Jonathan Friday 5. September 2003 klokka 15:39 | #

 2. Tror du har lest litt for mye i den boka, jeg.


  Sa Vegard Friday 5. September 2003 klokka 18:57 | #

 3. For å få full ytelse og forståelse skal den leses flere ganger..

  du er fortsatt dum og vet ingenting om mennskehetens verdi og mening.
  Hvilken linje går du på btw. ?


  Sa Jonathan Wednesday 24. September 2003 klokka 13:49 | #

 4. Du overbeviser meg nok en gang om at jeg har rett angående den boka. Og for å ha det helt klart: bøker jeg finner banale og bedritne leser jeg ikke flere ganger.

  Og for fremtiden, med referanse til din første kommentar her: Vær gjerne uenig med meg, men vær saklig. Utskjellinger og trusler om vold, uansett hvor *håpløst* infantile de er, blir ikke sett på med spesielt blide øyne og vil for fremtiden bli slettet.

  Hva jeg studerer? Prøv å trykk menypunkt “studier”.


  Sa Vegard Wednesday 24. September 2003 klokka 18:23 | #

 5. På den annen side var vel ikke Vegard særlig flink til å utdype poenget med hvorfor boken var dårlig. At Paulo bruker et naivt språk, gjør at boken er lettlest, slik at selv den “dummeste” kan forstå et viktig budskap.
  Hvorfor vind-ørken-sol og annet “new age-ræl” tok knekken på deg, reflketerer bare en intolerant sjel, som ikke evner å ta ting for hva de er, og som liker å leke litterær snobb i de stores lekekasse. Boken er en blanding av eventyr og mystikk, og folk som ikke i utgangspunktet liker eventyr bør vel først og fremst holde seg til fotball, øl og Ari .


  Sa Ravn Tuesday 28. October 2003 klokka 20:19 | #

 6. Kanskje ikke, men jeg foreslår heller at noen sier hva som er så *bra* med den. At den er så naivt skrevet at enhver idiot kan forstå den er allerede nevnt.

  (Pluss i boka går til den som klarer dette uten personangrep!)


  Sa Vegard Wednesday 29. October 2003 klokka 16:03 | #

 7. jeg beklger, men jeg må bare meddele deg at demme bokannmeldelsen var meget elendig. Jeg syntest du ikke skulle være lagt inn på denne siden. Dette er en annalyse der du legger alt for mye personlige meninger, og du prøver og virke selvstendig og du prøv er og legge så mye dritt inn som mulig i denne ganske så fantastiske boken.
  Det er ikke om og gjøre å skrive dritt om alt.
  les boken en gang til. Det er et eventyt ikke en faktabok din elendige komedie


  Sa glenn Sunday 18. January 2004 klokka 16:23 | #

 8. Brasilianske Paulo Coelho er en av Latin-Amerikas mest populære forfattere. Alkymisten er en bestselger i ikke mindre enn 24 land. Den har solgt over 3 millioner eks, og er «vår generasjons nye kultroman», ifølge bokomslaget.

  Ingen vits i å blåse seg sånn opp! :)


  Sa christina gabriela Thursday 5. February 2004 klokka 12:35 | #

 9. Jeg kan si noe jeg..
  Dere som ikke har klart å skjønne budskapet med denne fantastiske boken, er ikke rede oppi hodet til å forstå det.
  Dere har verken lyst til å lese den, eller forstå den.
  Men hør nå her da. Det er faktisk noen som tror på dette her.. blandt annet jeg! Den boken har gitt meg så mye mer jeg ikke hadde før.. Jeg vet mer hva jeg skal være redd for.. og hva jeg kan heller glede meg over..
  jeg er 14 år og har forstått denne boken.. Noe som ikke alle gjør.. Men jeg sier bare: LES den, og PRØV å forstå den, ikke bare fnys av den og kall forfatteren for en j*vla dristig person osv..
  Det har ingen mening..
  Det er som å forbanna seg over et menneske som har en annen tro..f.eks som at Jeg hater ikke de kristene, men jeg forbanner meg over alt som heter Herre!

  mvh Kesia


  Sa Kesia Næsse Wednesday 11. February 2004 klokka 19:12 | #

 10. Gratulerer til «Kesia» – som greide å skrive noe om denne anmeldelsen uten å si noe værre om Vegard enn at han «ikke [er] rede oppi hodet».

  Selv har jeg gjort noe så uvanlig at jeg har bestemt meg for at jeg aldri skal lese denne boken, jeg. Jeg mener, anmeldelsen til Vegard gjorde ikke så mye fra eller til, den pirret kanskje nysjerrigheten litt til og med, den.

  Men det fanatiske intolerante hylekoret i kommentarform forteller meg at denne boken enten er skrevet for fanatiske, intolerante hylekordeltagere, eller at den gjør folk til fanatiske, intolerante hylekordeltagere. Og det vil ikke jeg være.


  Sa Lasse G. Dahl Thursday 12. February 2004 klokka 10:33 | #

 11. Jo takk for støtte Lasse, og du kom meg i forkjøpet med å gratulere Kesia (og Christina) for at de klarte å ikke ta dette personlig.

  Ellers er jeg av samme oppfattelse som deg. Innlegget er delvis skrevet i affekt, og er rimelig harmløst, mens de tåpelige kommentarene det har fått stiller boken i et mye mer uheldig lys enn jeg noengang klarte.

  ..og kommer det flere av dem vil jeg stenge kommentarer for dette innlegget. Av hensyn til bokas videre omdømme :)


  Sa Vegard Thursday 12. February 2004 klokka 13:52 | #

 12. Jeg er en av dem som liker boken svært godt, men jeg forstår også noe av kritikken den til stadig får.

  Noen ganger så er det enkle det mest geniale, og det føler jeg er tilfelle med Alkymisten. Men all den tid boken er skrevet på en slik enkel, men genial måte i følge meg selv, så tiltrekker den seg mennesker med mange forskjellige meninger og oppfatninger – ofte fanatiske slike. Det er mange som oppfatter boken, mer eller mindre, som en NewAge-Ting, det synes jeg er dumt.

  Det var det enkle budskapet, og dette med å “finne seg selv” og sin “egen historie” som fenget meg, og jeg trengte en slik oppvekker (jeg trenger det fortsatt …).

  I en opplevd ond og vond verden så søker mange etter noe å tro på, for mange blir det vanskelig uten å ha en “tro” som kanskje kan forenkle “det hele” litt. All den tid det er slik, så er det kanskje bedre å være en Coelho-tilhenger enn å hoppe på den første og beste sekt som gir en litt midlertidig mening i livet.

  Jeg synes Alkymisten er svært god, men jeg ønsker ikke å bli religiøs av dén grunn.


  Sa Asle Ommundsen Friday 13. February 2004 klokka 16:28 | #

 13. Jeg synes at boken var “grei nok” jeg tok til meg poenget og tror den kan hjelpe enkelte finne en mening i livet. For jeg tror at “du må finne din egen mening” ofte kan være enklere sagt en gjort. Om noen velger og ta alt direkte anngående “verdensjelen” o. l. beskrevet i boken er opp til en selv. Men jeg synes det var masse usaklige innlegg her inne. Noen skrevet av de “hellig” overbeviste, deres komentarer minnet om en religiøs en som har funnet sin sanhett men som ikke kan respektere at andre har andre oppfatninger av verden og at det ikke finnes èn bok for alle. Den andre typen var de som bare tok den for tull og ikke respekterte at andre har en annen mening. Det imponerte ikke meg særlig når det gjalt folks ikke voksne oppførsel. Og til enkelte av de som tror på Paulo Coelhos budskaper; jeg tror ikke han ville godtatt at dere truer andre som har andre meninger.


  Sa Andrès Thursday 27. May 2004 klokka 11:52 | #

 14. Altså, til dere folk som bare har negative ting å si om Vegards måte å annmelde på.. Kan dere ikke rose han for det han gjorde bra da?
  f.eks: At han i det hele tatt har skrevet annmeldelsen.. Det gjorde han sikkert for at andre skal få øynene opp å kanskje inrtessere seg.. Men syntes dere annmeldelsen var dårlig så greit nokk, men prøv også å rose personen for å ha gjort noe bra :-)

  Boka er STRÅLENDE fin! Les den minst 2 ganger så kanskje boka ikke var så dålrig dom dere mener annmeldelsen var :)

  -mvh Kesia 15 år.


  Sa Kesia Monday 11. October 2004 klokka 20:02 | #

 15. Jeg synes “Alkymisten” er en fantastisk bra bok.

  “Når du virkelig ønsker deg noe, vil hele universet arbeide for at ønske ditt skal bli oppfylt.”

  Jeg tror den i bunn å grunn handler om at “vi er vår egen lykkes smed”.

  Det å ta ansvar for vårt eget liv.
  Det å feie for vår egen dør.

  Det er bare slik at vi skjeldent får alt lagt til rette for oss. Vi vil alltid møte utfordringer.. Noe jeg forsåvidt tror er meget sundt.. Og dette synes jeg boken illustrer meget godt.

  LES BOKEN!!!

  Om så ikke for annet enn å ha en mening om den..

  Det er en grunn til at den er utgitt på 56 språk, og har solgt over 25 millioner eksemplarer..

  (NB: La Vegard få mene hva han vil! Jeg forbeholder meg nemlig retten til å mene det jeg vil…)


  Sa Stine Monday 13. December 2004 klokka 2:19 | #

 16. Detta var jo morsomt å lese. Det er fint å se at folk har forskjellige meninger, men ærlig talt, er det nødvendig å kritisere hva andre mener, la dem ha sine meninger da vel! Ikke bruk tid på å si at andres meninger er feil osv. TEIT! Jeg har faktisk ikke lest boka men søkte på den for å finne litt info og for å se hva folk mente om den fordi jeg ble anbefalt å lese den av en venn… Denna siden har gitt meg fryktelig mange inntrykk av boka, men siden det ser ut som om alle er uenige så føler jeg at jeg får lese den selv å så se hva jeg mener. Det er litt rart at noen kan være så imot en bok mens andre forguder den. Vet ikke hva jeg skal tro, men jeg er nå (ved hjelp av disse innleggene) veldig nyskjerrig.

  Jeg vil også si en liten ting til Vegard. Jeg synes analysen din var grei nok og du har uttrykt hva du mener om boka veldig bra. Jeg synes du skriver bra også. Nå er ikke jeg av den typen som leser veldig mye, har lite med tid til det desverre. MEN, jeg går siste året på videregående og går på en internasjonal linje (IB). Vi må skrive analyser veldig ofte og har lært at analyser burde være minst mulig personlig. I dette tilfellet har du bomma noe sinnsykt!! Nå skal jeg ikke si at den er en ‘riktig måte’ og en ‘feil måte’ å analysere en bok, men prøv å vær en smule mindre subjektiv nestegang kanskje?

  Lykke til!


  Sa Andreas Tuesday 28. December 2004 klokka 4:47 | #

 17. Andreas: Fra hvor fikk du det inntrykket at dette var et forum for objektive bokanalyser?

  Jeg håper Vegard fortsetter å skrive akkurat smo han føler for om akkurat hva han vil, jeg – for det er lesing jeg setter veldig stor pris på. Og det er jeg egentlig ganske trygg på at han gjør, også.


  Sa Lasse G. Dahl Tuesday 28. December 2004 klokka 22:43 | #

 18. Lasse kom meg i forkjøpet med sin kommentar, men jeg kan like godt si det selv også. Det burde være åpenbart for alle at det som skrives i en blogg er noe helt annet enn en analyseoppgave! Det hadde ikke vært interessant dersom analysen av denne boka hadde vært full av objektive vurderinger.


  Sa Øyvind Hoven Oftedal Tuesday 28. December 2004 klokka 23:28 | #

 19. Klapp klapp!


  Sa G Saturday 21. May 2005 klokka 15:20 | #

 20. Jeg har lest boken 1 gang, og det var igår. Jeg hadde absolutt ingen forhåpninger til den, hadde bare hørt om den, og ingenting mer. Jeg leser endel bøker, og når jeg først satt meg ned med den, va jeg med fra start til slutt. Leser veldig mye forskjellig når det gjelder bøker, alt fra fantasy til Jens Bjørneboe’s Uten en Tråd, men denne tok luften fra meg:
  Visdoms-ordene i boken gjorde meg oppslukt og forstod hver eneste lille setning, og leste mange av setningene opptil flere ganger. Det var et veldig lett språk i boken, noe som igjen gjorde boken lettere lest, men jeg skulle gjerne ha lest den litt vanskeligere.
  Jeg skjønner at Vegars ikke likte boken, fordi det går på om du liker fantasi og mystikk, og at du liker å lese deg vekk til en annen verden. Når man leser hvilken som helst bok, skal man ikke lese den som om det kunne skjedd hvem som helst, selv om plassene handlingen foregår er virkelige. Bare se på H.G. Wells War of the Worlds… Å lese en bok er som å se en film eller spille et spill: man lever seg inn i en annen verden.
  Vegars har lov til å ikke liken boken, og ingen må refse ham for det, må innrømme at jeg synes at Vegard vinner når dere holder på sånn… og ikke at jeg liker det, fordi jeg er for boken!
  Jeg anbefaler denne boken på sitt beste.

  Men når alt går til alt, smaken er som baken, den suger :P


  Sa Alexander Ødegaard Saturday 30. July 2005 klokka 0:23 | #

 21. den boka er en fabel, en FABEL..det betyr at den ikke er ment å være realistisk. jeg er nesten overbevist om at du skrev dette bare for å irritere! boka handler (etter hva jeg har forstaatt det som) om en gutt som klarer å rive seg løs og følge drømmene sine, noe jeg er ganske sikker på at de fleste av oss også har veldig lyst til å gjøre. derfor “treffer” denne boka så mange. jeg syntes du viser for mye hovmod i annmeldelsen din, du viser ikke så mye annet enn uvitenhet. prøv å lese “veronica vil dø” eller “djevelen og frk. Prym” disse er mine favoritter av Coelho.

  [tegnsett redigert – v]


  Sa Agnes Cecilia Monday 8. August 2005 klokka 18:30 | #

 22. Agnes Cecilia: Verken det at boka er en fabel, at den ikke er ment å være realistisk eller at den handler om noe som mange har lyst til å gjøre er vel bestemmende for om det er en god bok eller ikke?

  Jeg kan også skrive en fabel om en gutt som klarer å rive seg løs og følge drømmene sine, men jeg er helt sikker på av Vegard ikke vil finne særlig mye verdi i å lese den. Ikke noen andre heller, for den saks skyld.

  Hvis du synes det er en bra “fabel”, kan du jo begynne med å fortelle hvorfor, utover at det er en bok om en gutt som følger drømmene sine. For jeg nekter altså å tro at det i seg selv skal være nok til å skape en stor romen.


  Sa Lasse G. Dahl Monday 22. August 2005 klokka 9:17 | #

 23. Paulos bøker er ikke “fabler”. De proklamerer en ny måte å leve på. Man kan si at de er eventyriske, men jeg tror, uten å kjenne Paulo, at hans budskap er at vi også skal leve som hovedpersonene i hans bøker gjør. Hvilket innebærer å følge våre drømmer, og overlate vår frykt (som styrer oss) til Gud. Vår oppgave er å tro. Tro er et savn i dagens samfunn, og det er råflott at bøker skrevet i og for vår tid, kan hjelpe oss på troens vei. Coelhos bøker går ikke i hans favør, men i alle memnneskers og Guds favør. Med dette mener jeg at Coelho ikke selv “tar æren for sin suksess”. Det har vist seg å være irrelevant for ham at mennesker kritiserer bøkene hans. Han er helt klar på at han forkynner et budskap, tror jeg. Noe mange kan samtykke i er at dette budskapet er et samlende, nestekjærlig budskap- og et budskap som ikke splitter. Det samler oss, alle mennesker, i Guds navn.


  Sa theacool Friday 11. November 2005 klokka 11:01 | #

 24. Jeg begynte på Alkymisten, strevde meg gjennom halve, la den i bokhylla, og der har den sannelig ligget godt siden. For meg var det et mareritt å lese avsnitt etter avsnitt i denne tøysete boka, den var som et pinlig naivt og kjedelig eventyr. Budskap om veien til lykke og alt det der er vel og bra, men hvilken lidelse å lese… Plukker den nok opp en dag og tvangsleser ferdig, men det er kun for å kunne saklig uttale meg om boka. Tanker om selvrealisering og feel good-teknikker har jeg tilstrekkelig av inni meg.


  Sa Ana Friday 18. November 2005 klokka 19:34 | #

 25. hm. nå leste jeg stort sett alle kommentarene her inne. mistet litt tålmodigheten der på slutten, vel og merke. men var det noen som følte seg støtt av at andre kalte alkymisten en fabel? er det ikke det den er? forøvrig likte jeg boka. ikke at det gjør meg til en new-age tulling eller en som uten mål og mening leter etter en religon å støtte meg til. men den var underholdende, barnslig naiv, og tankevekkende. i vårt samfunn gjør vi gjerne det som blir forventet av oss. verken mer eller mindre. denne boka ser jeg som et oppgjør mot det tankesettet. og det tror jeg mange trenger. kanskje det forklarer det skyhøye salgstallet. og vegard, skriv hva du vil du. jeg er mer interessert i bokanmeldelsen og kommentarene enn i deg, så jeg vet ikke hva du studerer eller gjør, men kanskje det er en sammenheng? du viker som en person som studerer til å bli lege fordi forldrene dine syntes det var en lur ide. og da kan man vel ikke klandre deg for å synes at boka var en smule irriterende? ellers kan man neppe vente at noen skal kunne skrive et helt og holdent objektivt innlegg om denne boka, i og med at den apellerer så til de grader til hver og enkelt på et meget personlig plan.
  ps. dette var ikke ment som noe personangrep og håper ikke det ble oppfattet slik


  Sa Karen Wednesday 30. November 2005 klokka 8:59 | #

 26. leste nettop om studiene dine. så feil kan man ta :P
  da tar jeg klokelig tilbake min vesle teori om grunnen til at du mislikte boka. og siden jeg innser mitt nederlag, lar jeg også være å spekulere ytterligere ;)
  med vennlig hilsen,
  karen


  Sa Karen Wednesday 30. November 2005 klokka 9:13 | #

 27. Jeg er enig med Vegard. Synes boka var platt, banal og kvasi-åndelig. Ekkelt søtladen i tillegg.


  Sa Marit Tuesday 3. January 2006 klokka 13:36 | #

 28. Synes Ravn er lite åpen og tenker i bås når han mener at de som ikke er åpne for eventyr og mystikk skal like øl, fotball og Ari. Faller på sin egen mening om å være åpen… selv sier Ravn ingenting om hva han liker eller ikke liker med boken.. kun ute etter personen som anmeldte boka…slik som det jeg gjør nå :-)


  Sa mrMood Friday 6. January 2006 klokka 20:35 | #

 29. Min første komentar her inne var for 3 år siden, og jeg har enda ikke lest noen andre bøker som har gitt meg så mye som Alkymisten, og jeg har ikke endret min mening om boken heller.
  Jeg sier ikke at jeg “lever etter den”, men den er en god veiviser og lærer når man virkelig søker noe man brenner for..

  Også er Alkymisten faktisk den eneste boka hvor jeg respekterer at “Gud” er en del av i historien.
  Som regel så skal det alltid være Gud som er årsaken til alle gode ting, men her er det en selv som må gjøre seg flid..

  jeg rett og slett elsker denne boken (og liker godt mange av de andre bøkene til Paulo Coelho også, men ikke fult like mye)

  Vel, denne kommentar siden har vert oppegående en stund ja.. Jeg har reukket å bli 17 år (nå den 18 april som kommer).
  Tydlig at Vegards bokAnnmeldelse ikke var så dum ;)

  Hilsen Kesia Næsse


  Sa Kesia Næsse Sunday 12. February 2006 klokka 6:12 | #

 30. Jeg må si med enig i at det er en grunn til at du ikke tolererer slikt “new age-ræl”, du er uvitende og intetanende, ikke at jeg liker sånn tankegang selv, men jeg har i allefall nok respekt til ikke å disse alle mulige synsvinkler i livet, din pøbel. jeg liker ikke boke mye jeg heller, den er for lettlest og har noen skikkelige antiklimakser, men noen ganger er det ok å kunne sette seg ned med en bok som kan opplyse mennesket litt.


  Sa Carine K Tuesday 23. May 2006 klokka 8:58 | #

 31. JEG KOMMER FRA AFGHANISTAN , OG SIDEN 4 ÅR BOR HER I LANDET. ALLE DE SOM LESER FORMUE VET AT VI AFGHANER LEVDE OG FORSATT LEVER I MANGE VANSKELIGHETER.DERFOR MÅ JEG SI AT JEG SOM EN AFGHANER KAN FINNER ALLE DE VERDIENE SOM EKSISTERES I EN TILBAKESTÅENDE SAMFUNNET KAN MANN FINNE HER I BOKEN. ALLE MOMENTEN HAR BLITT LAGET PÅ EN GUNSTIGE MÅTE.EN HVER KAN FINNE SIN EGEN HISTORIE I DENNE ROMANEN.

  DET HJALP MEG SÅ MYE I EN PERIODE HVOR JEG KUNNE IKKE BESTEMME HVA KUNNE VÆRE EN BRA AVGJØRELSEN Å TA.


  Sa wr Tuesday 12. September 2006 klokka 23:23 | #

 32. ehmm.. jeg vil bare si til denne Vegard at han suger til å skrive bokannmeldesler! Den er altfor personlig og du leker at du kan mange tøffe ord, men det blir bare dumt. Virker som om du har blitt rævkjørt hardt du! Karalter 2+ (er lærer i 7.klasse)


  Sa Alibaba Thursday 26. October 2006 klokka 18:00 | #

 33. Tydelig at man må være forsiktig med å pirke i den illeluktende byllen kjent som “Coelho-kulten”. Lenge etter at bokomtalen ble postet, renner det stadig små drypp av ekkel, brungul materie. Nå har til og med Ali Baba tatt en liten pause fra heller tvilsom – men garantert travel – omgang med en håndfull kameler, noen sjeiker og 40 røvere, bare for å poste hjernesnørret sitt på nettet. Dere Coelho-fanatikere er en virkelig sørgelig gjeng.


  Sa Toffa Friday 27. October 2006 klokka 19:49 | #

 34. DU HAR SERRIØSE PROBLEMER :\


  Sa omglol Wednesday 15. November 2006 klokka 19:38 | #

 35. Serriøse probblemer? Snurp igjen smella di ‘a, du maaaser jo som et lokkkomotiv!


  Sa Toffa Wednesday 29. November 2006 klokka 10:16 | #

 36. Jeg fikk nettopp et spørsmål fra en dame om hvordan jeg fant ut at Alkymisten ble for pompøs uten å ha lest den. Hva svaret var? Omtrent som omtalte bokomtale her på toppen så treffende sier, at en bok med stadige referanser til “verdenssjelen” og “universets språk” ikke fortjener å bli lest.

  Etter at jeg som relativt maskulin mann (og stolt av det) har levd med hyllesten av Alkymisten i noen år, har jeg også skjønt poenget: Alkymisten er skrevet av en feminin utgave av mannen, og boken treffer søkende personer med litt enklere livserfaring/tankegods enn meg. Det later til at damer er overrepresentert i hyllestkoret. Den som treffer dette publikummet, får et stort publikum. Dessverre. Jeg skulle mye heller vært omringet av hunkjønn som ser underet i seg selv og alle omkring seg, og ikke i en høytravende historie hinsides virkeligheten (den vi lever i).

  Jeg representerer forskjellen på menn og kvinner i denne sammenhengen. Menn som støtter opp i dette kvinnekoret kan umulig synge noen basstemme :-)


  Sa en MANN Thursday 4. January 2007 klokka 17:38 | #

 37. Det er liten vits å henge seg opp i kamelene og alt det magiske i denne boka. Prøv heller å forstå budskapet. Boka handler om å følge sine drømmer. Å gjøre det man virkelig vil, uten å tenke på hva folk forventer av deg. Og du kommer til å møte mange hindringer på veien hvis du velger det. Men man skal ikke la seg hindre av den grunn. Det magiske er med for å skape stemning. Mange tåplige kommentarer her.. SE OVER! “alkymisten er skrevet av en feminin utgave av mannen, og boken treffer søkende personer med litt enklere livserfaring/tankegods enn meg.” haha! Jeg kjenner en del folk som kanksje er VELDIG mye mer moden enn deg med en del mer livserfaring, og de sier at denne boken er god for personlig utvikling. Men hvis du tror du er perfekt, og har all erfaring i hele verden, så sier jeg bare lykke til as!


  Sa Tiga Wednesday 7. March 2007 klokka 20:13 | #

 38. Jeg føler meg noe flau over at jeg bryter min egen regel om å kommentere noe på nettet av smålig art. Av en eller annen grunn føler jeg vel meg i humør til å la det falle ut litt eder og galle til de som er tilhørere av fane flukt, her burde stands rett være innført, selv i freds tid.

  Jeg sitter også og gruer meg over min egen skjebne når jeg tenker over sitatet fra den store kloke boken, Bibelen. Ja dere hedninger, det finnes en bok som heter det. Og nåde dere om dere ikke godtar den, da kommer dere ikke inn i allahs hage.

  ” Den vise vinner velvilje ved de ord han taler mes dårens lepper skader ham slev. Det første han sier er dårskap, og det siste han sier er ren galskap”

  Så er jeg gal da, men det skyldes den enkle grunn at jeg har konsumert 0,6 liter god russisk vodka, og fordrar ikke kritikk av ting jeg liker:) hihihi

  Men nå gidder jeg ikke å spille på sofistikerte strenger og snakke om folks rett til meninger og slikt. Nei, i dag er jeg i et fanatisk humør, og kuse uteblir i dag og, så til pokker med alle som sværter den boka alkymisten. Det er en god bok til tider, selv om den mister sin ereksjon til tider. Så har den absolutt plukket opp visdom fra visdommens mestre som Nap. Hill og Jim Rohn etc etc. Nok om det, svovel og galle loves til alle som ikke deler min mening om at jeg er søt og snill, og at alkymisten fortjener karakter G+ Eller 3.

  Nå skal jeg ta min dyselektiske rompe bort fra denne demotiverende siden, og så skal jeg se på litt voksen film, for svingende, voksen film gir jeg for S, særs godt, siden jeg alltid føler meg .. lettere etter den er ferdig, eller jeg er ferdig.

  Så kjøss meg på penis, dette gidder jeg ikke å være med på. Å rakke ned på alkymisten, det er rett og slett for ..

  Du har rett, den boken er kun en blå kopi av Nap Hill, jim Rohn,Zig Ziglar osv Men den er jo fortalt i en søt historie da. dæven jeg er full natta da


  Sa Augen Gullion Wednesday 15. August 2007 klokka 20:24 | #

 39. Ser det begynner å bli en stund siden denne siden ble opprettet, men føler for å legge igjen noen ord likevel..

  jeg leste Alkymisten for et år siden, først bare fort igjenom en kveld, så sate jeg meg ned og leste boken en gang til og tok notater fra den.

  Jeg skjønte at dette var en bok som ville bety mye for meg, og det har den gjort. Slet veldig psykisk før etter min fars dødsfall osv. men etter å ha lest denne boken åpnet øynene mine seg på en helt utrolig måte. nå ser jeg livet med helt andre øyne enn det jeg gjorde før jeg leste denne boken.

  Og når jeg kjenner livet tynger på og stresset kommer setter jeg meg ned og leser de notatene jeg tok den andre gangen jeg leste boken. Denne boken har forandret livet mitt helt!

  Den er bare helt nydelig rett og slett!


  Sa Malin F. H. Monday 3. December 2007 klokka 20:45 | #

 40. Jeg synes denne boken er oppskrytt.

  Den er enkel, greit nok – bøker trenger ikke å være dårlige bare fordi de er lettleste. Den er banal, dette er hakket verre igjen. I tillegg så virker det som om han prøver å være ekstremt dyp, og få selv den mest ukultiverte leser til å føle at han/hun er det samme. Coelho har et poeng, og dette banker han inn gang på gang på gang på gang på gang… Det er rett og slett helt umulig å ikke forstå hva han vil frem til, det krever ikke noen innsats å finne det ut. I tillegg er det karakterer man ikke fester seg ved, og en historie som ikke fenger.

  Denne boken er ekstremt dårlig, og jeg skjønner ikke hvorfor den har blitt så stor.


  Sa Kristin Tuesday 20. May 2008 klokka 8:46 | #

 41. Jeg tror at boken er en bok om alkymi, skrevet for folk som deg og meg, som ikke vet stort om det. Alkymi kan visstnok kun formidles gjennom et symbolsk språk. Derfor tror jeg de mytiske beretningene om gjetergutten fra Andalucia er en symbolsk beretning om alkymiens essens.
  Dessuten tror jeg helt sikkert mange mennesker får noe positivt ut av å bli minnet på å se alt det flotte i verden, men samtidig huske “de to dråpene med olje i skjeen”. Vi har vel alle opplevd å ha drømmer som vi på et eller annet tidspunkt har gitt opp, eller latt bli erstattet av nye. Tror du på individuell skjebne, og din plikt til å finne og følge den? Les boka. Tror du ikke på verken Gud eller skjebne? Boka kan godt leses likevel, den er godt skrevet, og kan minne deg om viktige ting i livet


  Sa Erik Friday 27. June 2008 klokka 9:37 | #

 42. dene er bra


  Sa trond Tuesday 13. November 2012 klokka 15:19 | #

 43. denne er den beste boken jeg har lest


  Sa trond Tuesday 13. November 2012 klokka 15:20 | #

 44. Dette er en allegori, mulig det er derfor du ikke forstår og liker den. Du må nok være veldig reflektert for å like en sånn type bok:)


  Sa Sofie Friday 27. September 2013 klokka 1:45 | #

 45. Paolo Coelho er en av de mest banale, selvhøytidelige, og kvasidype (egentlig platte) forfattere jeg har lest. Rent vås er det han skriver. Han prøver å skrive om dype ting (meningen med livet i Alkymisten eller døden i Veronica vil dø, feks.) men gjør det på en måte som fjerner dybden for meg. De språklige bildene hans blir klisjeer, mystikken hans blir naiv og pompøsiteten blir grunnløs. Den mangler eksistensberettigelse. Ikke rart de som trykker ham til brystet er tvilsomme personer selv. Engleskolen, anyone?


  Sa Pantzer Sunday 10. May 2015 klokka 15:42 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/06/bok-alkymisten-av-paulo-coelho/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)