The Internet Galaxy av Manuel Castells

Forrige | Neste

coverart til The Internet Galaxy av Manuel Castells
..og prisen til vårsemestrets beste fagbok går til: Manuel Castells med “The Internet Galaxy”. Manuel Castells er mest kjent for sin trilogi om nettverksamfunnet (The Network Society). En trilogi som er høyt aktet, og mye sitert fra, spesielt innenfor sosiologi og medievitenskap. Jeg har aldri lest disse, da rundt tusen sider om modernisme, postmodernisme og nettverksamfunn skrevet i et svært akademisk språk ikke har fristet så mye. (Det skal sies at jeg ikke vet om de er skrevet i et så akademisk språk, men det er det inntrykket jeg har).

Boka som kom etter trilogien er “The Internet Galaxy”, som tross den døve tittelen og det kjipe coveret er dette en av de mest interessante bøkerne jeg noensinne har lest om Internett. Den er lesbar, i form av at den er skrevet i et lite akademisk språk, den er inspirerende, den er morsomt (!) og den er interessant.

Boka er delt inn i ni kapitler, hvor første fokuserer på Internetthistorien. Første del her er et overblikk over netthistorien, fra DARPA / ARPA og opp til i dag. Andre del fokuserer på de kulturene Internett oppsto fra (en akademisk, en militær, og en mer frihetselskende kultur). Og videre fortsetter kapitlet med fokus på hvordan brukerne til enhver tid har formet utviklingen av nettet.

Andre kapittel fortsetter i samme stil, og fokuserer helt på Internettkulturen. Viktige grupper her er teknologieliten, hackerne, innbyggerne i de virtuelle fellsskapene, og entrepenørene. Fire kulturer som er gjensidig avhengig av hverandre, og som hver på sitt vis er essensielle i fortellingen om Internett. Alle tilhengere av blant annet open-source vil sannsynligvis elske disse to første kapitlene.

Videre kommer et langt kapittel om “e-Business and the new economy”. Som, blant mye annet, tar for seg oppstandelsen og nederlaget til .com-erne. Kapitlet er spekket med gode og relevante eksempler, som Cisco, Dell, Nokia, Amazon etc.

Men det som virkelig fikk meg til å like denne boka er kapitlet om de virtuelle fellesskaper. Endelig finner man en teoretiker som er kritisk til mye av den forskningen som har skjedd på dette området. Etter selv å ha lest mye av denne forskningen har jeg fått den fullstedig opp i halsen. Det er en overdrevet fokus på temaer som “lek med identitet”, “adskillelse fra kroppen”, “tid/rom-forskyvning” og lignende. Dette har fått forskjellige nettfellesskaper til å fremstå som noe fullstendig separert fra den virkelige verden. Noe enhver person som noensinne har satt sine ben i et nettfellsskap som IRC, Usenet, MUDs eller for den saks skyld blogging, sannsynligvis ikke kjenner seg igjen i. Kort sagt, jeg er den samme om jeg uttaler meg på nett eller i andre fora. Jeg leker ikke mye med min identitet, og om jeg skulle det så hadde det ikke vært på grunn av Internett. Alle tenåringer gjør det, blant annet. Jeg tenker heller ikke over tid/rom-forskyvningen. Det gjorde jeg nok litt i 95, da jeg var ny på nettet, men man blir altså fort vant til det. Og diskusjonen om “adskillelse fra kroppen” klarer jeg overhodet ikke å forholde meg til.

Etter å ha lest masse av denne forskningen sitter jeg igjen med et inntrykk av at mange av de som forsker på området aldri noensinne selv har prøvd å delta i et nettfellesskap. Og at det er brukt en mengde teorier på området, som utvilsomt passer svært godt, men i rusen av å finne et nytt område å bruke gamle teorier på, virker det som om ingen egentlig har tenkt at vi kanskje heller trenger noen nye teorier.

Dette er ikke bare en lang digresjon over hvor hamrende lei jeg er av all forskning på nettfellesskaper (men det er mye det også). Skal man holde seg til saken, boka, er poenget av Castells nettopp (også) er kritisk til denne forskningen. Og at han foreslår noen nye definisjoner og veier å gå. Man får bare håpe at flere følger etter.

Videre har jeg ikke fått tid til å lese så mye i boka. Men de følgende kapitler omhandler bl.a styring av nettet, multimedier og nettet, og ikke minst de to siste kapitlene som omhandler nettets geografi, og “the digital divide” virker svært interessante. Jeg er ikke det minste i tvil om at godeste Manuel har fornuftige ting å si om dette også. Og for omtrent første gang gleder jeg meg til å fortsette å lese en fagbok jeg strengt tatt er ferdig med.

Er du enda ikke overbevist, som jo godt kan være, kan jeg legge til at boka er spekket med morsomme og relevante anektoder og eksempler, og man sitter igjen med en følelse av at denne mannen har vært en del rundt på nettet, har inngående kjennskap til både detaljer og helheten, og ikke bare er nok en forsker som har funnet et nytt område å bruke sine gamle teorier på.

Trenger du én bok om Internett, er det denne du bør kjøpe.

Skrevet Tuesday 1. July 2003 klokka 20:58 og arkivert under Medievitenskap.

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/07/the-internet-galaxy-av-manuel-castells/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)