Yann Martel om “Life of Pi”

Forrige | Neste

coverart: life of piI fjor fikk boka “Life of Pi” av den kanadiske forfatteren Yann Martel vel fortjent bookerprisen. “Life of Pi” er fortellingen om den unge indiske gutten Pi, som etter et tragisk skibsbrudd havner i en livbåt midt ute på Stillehavet. Nesten alene, borsett fra hyenen, zebraen, orangutangen og den bengalske tigeren han må dele båten med. Snart reduseres bestanden på livbåten av naturlige grunner til bare Pi og den bengalske tigeren. Rammehistorien i boka foregår på denne livbåten, hvor Pi overlever i 227 dager før han til slutt treffer land (slapp av, jeg avslørte ikke slutten der).

Det er en mesterlig fortelling, rent fortellermessig. Karakterisert av noen som magisk realisme, da historien i utgangspunktet er vanskelig å tro, ekskalerende absurd jo lengre du leser, men likevel såpass realistisk at man tvinges til å tro på Pi. Eller, tvinges til å lese videre bare for å bedre kunne gjøre deg opp en mening om du skal tro på den eller ikke. Det er i høy grad en bok om fantasi, tro og håp. Pi er selv praktiserende muslim, kristen og hinduist, og boka utforsker religion på en interessant måte, uten at boka er religiøs. Den er derimot anti-agnostisk, men det blir noe annet.

Men først og fremst svært godt skrevet. Og orginal. Og veldig morsom.

I dag hadde Politiken arrangert et forfattertreff med Yann Martel, hvor Martel ble intervjuet og fortalte om boken. Det ble fokusert mye på filosofien bak boka, hvor forfatteren utforsker blant annet religion som orienteringsmåte, samt som en måte å velge den beste historie på. Dette er hovedtema i boka, noe som altså forsterkes av fortellingen, eller selve narrasjonen. Noe jeg er en sucker for. Videre ble det snakket om de to parallellhistoriene som blir klare i siste del av boka. Men alt dette sier jeg egentlig bare for å anbefale boka. Det er en av de mest orginale, beste, morsomste og mest medrivende bøker jeg har lest i år. Og den kommer høyt opp på min “best noensinne”-liste også.

Martel signerte boka mi med “To Vegard, may Richard Parker always keep you alive”. Det kan folk som vil lese boka tygge litt på :)

Skrevet Tuesday 2. September 2003 klokka 20:30 og arkivert under Litteratur.

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/09/yann-martel-om-life-of-pi/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)