Frys – vellykket nedfrysing av herr Moro

Forrige | Neste

coverart: frysDenne boka utkom opprinnelig på svensk, med støtte fra Stockholms läns landsting. Bakgrunnen var å motivere unge til å velge helse- og sosialfag på skolen, men har i ettertid, om jeg ikke tar feil, blitt brukt som lærebok i flere fag både på ungdomsskole og videregående skole. I tillegg ble det fort en kultbok, for alle aldersgrupper.

Boka er en kombinert tekst- og fotosamling. For å ta tekstene først så er de høyst fragmenterte, men som helhet blir det et humanistisk verk som tar sikte på å portrettere sentralt tankegods, og sentrale hendelser i den vestlige verdens historie. Her finnes dikt og små tekster, enten enkeltstående eller som utdrag. Videre spenner det fra skjønnlitterære (Orwell, Kafka, Bjørneboe m.fl) tekster til mer faglige (Nietzsche, Freud, Sartre m.fl), til mer, vel, eksistensielle (Bibelen, Koranen, Darwin, Einstein). I tillegg til dette tekster som ikke så lett kan klassifiseres, som menneskerettighetene, det periodiske system, planetariske data etc.

Boka bruker mye plass på å belyse urettferdighet og ondskap, derfor flere tekster og bilder som omhandler krig, undertrykkelse og vold. Alt i alt en flott samling tekster, men det anbefales ikke å lese boka fra perm til perm, da det litt blir for mange og litt for korte tekster om hverandre, så de har en tendens til å drukne hverandre. Men definitivt en bra bok å ha i bokhylla, for å ta frem av og til, blafre litt i, og lese litt her og der.

Bildene i boka er stort sett av mennesker, enten som rene portretter eller som bilder av mennesker i diverse (kjipe) sitiuasjoner. Noen av bildene er kjente bilder fra fotohistorien, men de fleste ikke. Bildene understøtter i høyere grad enn tekstene fokus på urettferdigheten og ondskapen, da det stort sett er de dårliger stilte i samfunnet som er fanget. Mange spektakulære bilder, og mange ganske grusomme bilder.

Jeg vet ikke hvor vidt boka brukes i utdanningsøyemed i dag, men det burde den definitivt gjøre! Den er inspirerende, og mye mer spennede enn de bøker man ellers tvinges til å lese gjennom utdannelsen. Jeg betalte en drøy hundrelapp for denne. Det er den definitivt verd!

Skrevet Tuesday 9. September 2003 klokka 12:22 og arkivert under Litteratur.

2 kommentarer:

  1. Brukte min som lesestoff til de gode lange frokostene man aldri har samvittighet til å ha annet enn i helgene. Betalte dog to/tre ganger mer for min kopi. Og de jeg ga bort som presang :(


    Sa Tom Henrik Wednesday 10. September 2003 klokka 0:58 | #

  2. Hm, ser ut som om den ganske nylig har kommet ut i billigutgave. Ser via mao.no at Spartacus forlag har gitt ut to paperback-versjoner av denne. Den jeg har koster 148, er 2. utgave og kom i år. Forrige utgave kom i 2001 og koster 348..


    Sa Vegard Wednesday 10. September 2003 klokka 14:52 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/09/frys-vellykket-nedfrysing-av-herr-moro/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)