Den Store Strid av Jakob Martin Strid

Forrige | Neste

coverart: den store stridJeg er ingen stor tegneseriefantast, jeg leste Donald som liten, syntes en gang Pusur var hysterisk morsomt (hvorfor?), leser striper med Tommy & Tigern, Ernie, Nemi, og den slags om jeg kommer over det. Men ikke mer.

Før jeg flyttet til Danmark og kom over Strid, en daglig stripe i Politiken. Jeg har skrevet om den før, og nå har jeg endelig fått kjøpt boka “Den store Strid” som inneholder 300 striper fra før jeg flyttet hit og fikk kjennskap til den.

Strid skapte en hel del liv og røre med disse stripene. Han ble beskyldt for å være terroristvennlig, skapte lederkrig mellom Politiken og Berlinske Tidene, harvet over ca. alle danske politikere (tisset på Pia Kjærsgaard, puttet en agurk opp i rompa til til Paul Nyrup, og lot han gå med den over mange, mange striper. Hehe). Og dette er bare en brøkdel. Han passer forøvrig på å behandle alle som forsøker å intellektualisere serien på samme måte.

Det er en svært satirisk og vestrevridd serie (tegneren har bakgrunn fra det autonome miljøet her, altså Blitz). Serien har følgelig klart å provosere mange, men først og fremst er den bare uendelig, uendelig morsom! Tegningene er enkle, og har blitt beskyldt for å være umodne. Det er bare tull, de er enkle, men samtidig svært utrykksfulle. Og å si noe mer om boka er meningsløst. Får man først sansen for serien er denne et must.

Det finnes dessverre ingen online-arkiv over tidligere striper, men man kan til enhver tid lese dagens Strid, og sist ukes Strid hos Politiken. Personlig undrer jeg meg på hva som hadde skjedd hvis en tilsvarende stripe fantes i Norge, med de norske politikene, om noen store aviser hadde turt å kjøre den, noe de neppe hadde. Det hadde utvilsomt vært interessant å se.

Litt mer for interesserte:

Skrevet Friday 12. September 2003 klokka 15:26 og arkivert under Humor, Litteratur.

4 kommentarer:

 1. Mange takk for denne postingen. Jeg er antagelig litt mer av en tegneserienerd enn deg, og er stadig på jakt etter verdige arvtakere til pensjonerte favoritter som Arne Anka og Bloom County. Får se etter “Strid” på Tronsmo, som ganske sikkert har den. Ellers har både Knut Nærum og Tor Bomann-larsen tidligere produsert skarp politisk satire i tegneserieform i Norge, men det er tydelig at det nå er goth og fotballfanatisme for alle penga i den lokale seriefloraen. :-)


  Sa Eirik Sunday 14. September 2003 klokka 15:54 | #

 2. Bare hyggelig! Han har i tillegg tegnet serien / boka Dimitri 9mm, som har fått svært god mottakelse, men som er av en helt annen sjanger. Dimitri er en liten mus, og opptrer av og til i Strid-stripene, sist nå på lørdag (Johnny Cash-stripen).

  Og du vil kanskje være interessert i at han samtidig har laget flere barnebøker, men i en litt mer fiksjonsrettet sjanger enn det du holder på med. Boka “Mustafas Kiosk” er mest kjent, og jeg tror den også har blitt oversatt til norsk!

  Om du får tak i det og leser det hadde det vært interessant å høre noen reaksjoner! :)


  Sa Vegard Sunday 14. September 2003 klokka 23:53 | #

 3. Strid blir publisert på norsk i bladet Rocky hver måned.
  Jeg var allerede småsjarmert av denne lille figuren som løper rundt og vifter med tissen, men ble virkelig overbevist da han meldte hodet til bob dylan inn i sosialistisk venstreparti… et fantastisk tegneserie-øyeblikk!


  Sa Lina Tuesday 3. August 2004 klokka 22:21 | #

 4. Takk for tips, hadde hørt at Strid var kommet på norsk, men visste ikke hvor!

  Siden jeg skrev dette først har jeg også kjøpt “Den Store Strid II” som er alle striper fra hans andre periode i Politiken og “Strids værste!!!” fra tiden før Politiken, og der er det mange, mange fantastiske øyeblikk, så du har noe å glede deg til.

  Ellers snakket jeg med en som sa at Strid nå har blitt lei av tegneserier og sluttet. Tragisk sak.


  Sa Vegard Thursday 5. August 2004 klokka 10:46 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/09/den-store-strid-av-jakob-martin-strid/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)