Olden av Sixteen Horsepower

Forrige | Neste

coverart: sixteen horsepower - olden At jeg ikke visste om denne platen før etter utgivelse er det ultimate, og deprimerende, bevis på at jeg ikke følger like godt med på musikk nå som før. Skjerpings er krevet.

Sixteen Horsepower har siden tidlig nittitall vært et av mine absolutte favorittband. Blandingen av rock, americana, sigøynermusikk og generell sørstatsgotikk, sammen med en av de mest signifikante vokalister i dagens rock appellerer av ukjente grunner sterkt til meg. Samme trekk gjør at mange andre ikke ville tatt i bandet med ildtang, og dette er mye av grunnen til at hvis man først liker bandet, så er man ofte fanatisk fan.

Dette har jeg vært i mange år, men denne platen hadde jeg altså ikke fått med meg. Men nok om meg.

Det er en samleplate, delt opp i tre. De første to delene stammer fra tidlige sessions, og inneholder stort sett låter fra bandets første plate “Sackloth ‘n’ Ashes”. Videre inneholder den to intervjuer, som ikke er intervjuer, men sitater som ikke tilfører platen noenting. Mest interessant i disse to delene er låten “Train Serenade”, skrevet og sunget av tidligere bassist Kevin Soll. Dette er eneste låt som ikke senere er utgitt, og det er en fantastisk låt! For fanatiske fan er dette grunn nok til å kjøpe plata.

Siste del er et liveopptak fra Denver i 1994, og det er den mest interessante delen av plata. De to første delene gir deg kjente låter, og i en innpakning som i grunn er rimelig lik de senere utgitte versjoner. Sixteen Horsepower er imidlertid legendariske for sine liveopptredener, og derfor er ethvert liveopptak velkomment. Her tar de låtene lengre ut enn på platene, og tilfører dem en ekstra råskap og energi.

Alt i alt en litt merkelig utgivelse. Jeg vil ikke hevde det er en god introduksjon til bandet – da bør man heller (faktisk) kjøpe ordinære utgivelser. “Low Estate” og den senere “Secret South” anbefales som to forskjellige plater som gir et godt inntrykk av bandets sound og forskjellige stilretninger. Deres siste utgivelse “Folklore” er den svakeste. Så ikke start der.

Skal man ha en liveplate vil jeg mye heller anbefale “Hoarse”, en plate som er tilgjengelig nå, men ikke nødvendigvis lett tilgjengelig. Dette er en ren liveplate, har noen avsindig tøffe liveversjoner, og inneholder i tillegg tre coverlåter som ikke finnes noen andre plasser. Et must.

Kort sagt er “Olden” en velkommen plate, men den gir ikke så mye hverken til fanatiske fans eller til folk som vil ha en introduksjon til bandet. Og jeg tror nok de kunne funnet mer interessante opptak å slenge på når de først gir ut en retrospektiv plate. Uansett, jeg har billett til konserten i Amager Bio den femte november (les omtale), og “Olden” fikk meg til å glede meg enda mer til dette!

Andre omtaler:

Skrevet Saturday 11. October 2003 klokka 16:46 og arkivert under Musikk.

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/10/olden-av-sixteen-horsepower/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)