Brugervenligt webdesign av Rolf Molich

Forrige | Neste

Coverart: Brugervenligt Webdesign av Rolf MolichEttersom det var litt lite å gjøre på jobb fredagen, bestemte jeg meg for å utforske vårt lille bibliotek (ca. 10 titler). Den mest interessante boken var Brugervenligt webdesign av Rolf Molich, mannen som sammen med Jakob Nilsen oppfant den heuristiske metode, og som senere har vært en av de fremste kritikere av samme metode.

Boken starter med å gå gjennom hva brukervennlighet er, hva det ikke er, hvorfor det er viktig, samt hva som er prinsippene for en brukervennlig webside.

Alle bøker jeg har lest om emnet går igjennom dette, og refererer til omtrent de samme prinsippene angående brukervennligehet, og alle er hentet relativt direkte fra Donald A. Norman sin bok “The design of everyday things”. Kort sagt:

I forlengelsen av dette går Molich spesifikt gjennom prinsipper for søk på nettet, språk på nettet, grafisk design og hjelpetekster på nettet (eksempelvis feilmeldinger). Alt sammen bra, og alt sammen med reelle eksempler på sider som gjør det bra og sider som gjør det dårlig. Det er en god og lettlest bok angående også disse tingene, men som sagt er dette noe man finner i alle bøker om brukervennlighet. Og er man ute etter de rene prinsippene kan det være like greit å gå til kilden med en gang, Donald Norman.

Det jeg fant mest interessant i boken var gjenomgangen av de metoder og teknikker man har for å teste brukervennlighet profesjonelt. Molich tar spesielt for seg brukertester, hvordan man forbereder de, gjennomfører de, kommunisere resultater etc. I tillegg til å ha gode konkrete eksempler på hva man bør gjøre, og motsatt de vanlige feil man kan gjøre, er det også tips om intervjuteknikker med mere. En lettlest, god og praktisk anvendelig gjennomgang for alle som er nye med dette. Eller, for alle som holder på med dette i grunn.

Boken går kortere gjennom andre metoder, som forskjellige typer inspeksjon, bl.a. heuristisk metode, statistikkanalyse, spørreskjemaer, fokusgrupper, samt andre mer eller mindre tvilsomme metoder. Også med fokus på hvordan man praktisk gjennomfører det. Alt i alt en anbefalelsesverdig bok!

Skrevet Monday 24. November 2003 klokka 12:17 og arkivert under Medievitenskap.

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/11/brugervenligt-webdesign-av-rolf-molich/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)