Don’t make me think av Steve Krug

Forrige | Neste

coverart: don't make me thinkAndre bok jeg har jobbet meg gjennom fra mitt lille arbeidsbibliotek er Steve Krugs “Don’t Make Me Think”.

Boken er svært anerkjent i disse kretser, og undertittelen forklarer godt hva den handler om: “a common sense approach to web usability”. En undertittel som henger godt sammen med Krugs firmamotto: “It’s not rocket science”.

Befriende med en som sier tingene som de er. Brukervennlighet er ofte bare sunn fornuft, og mange ting virker veldig selvfølgelig når man får de påpekt. Likevel er det vanlig, og veldig lett, å gjøre ting feil. Og man kan alltid bli bedre.

Boken har tre hovedseksjoner, som riktignok flyter over i hverandre. Første seksjon er Krugs guiding principles, og inneholder blant annet kapitlet “Don’t make me think” – Krugs første lov om brukervennlighet. Alt som kan misforstås vil nemlig misforstås, og det er derfor essensielt å lage alt fra innhold til menyer til grafikk så selvforklarende og lite forvirrende som overhodet mulig. I dette kapitlet kommer også Krugs argument for hvorfor brukervennlighet er viktig. Det er ikke nødvendigvis fordi du taper 100 fantasilioner med å ikke være det, det er bare fordi det ser så mye bedre ut. Nok et befriende utsagn.

Andre kapittel handler om hvordan vi leser på web (velkjent nok, vi gjør ikke det, vi scanner). Disse to kapitlene legger premisset for resten av seksjonen, som handler om hvordan tilrettelegge sider for scanning, og hvordan ikke skrive for web (i følge Krug har jeg skrevet alt for mye allerede, og denne ekstra setningen gjorde det hele mye verre. Jeg bør sterkt vurdere å fjerne den).

Disse to kapitlene kan man lese helt gratis hos Amazon! Det anbefales.

Andre hovedseksjon handler om ting man må lage riktig, med hovedvekt på navigasjon og alle dens funksjoner. Mange eksempler på hvordan ting er gjort, og hvordan det kan gjøres bedre.

Tredje hovedseksjon handler om hvordan du forsikrer deg om at tingene fra første og andre seksjon har blitt gjort riktig, nemlig vha. brukertester. Dette finnes det mange bøker om, som gir en mer inngående gjennomgang, så det er ikke først og fremst derfor man bør lese boka. Han gjør likevel et poeng av at det ikke behøver å være spesielt vanskelig, og at det heller ikke behøver å koste fletta (noe det ofte gjør).

Alt i alt en veldig god, svært lite selvhøytidelig, velskrevet og tidvis hysterisk morsom bok (!) Dét er uvanlig. Er du på utkikk etter én bok om generell webutvikling og brukervennlighet er dette et godt tips!

Skrevet Monday 8. December 2003 klokka 17:44 og arkivert under Medievitenskap.

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/12/dont-make-me-think-av-steve-krug/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)