Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel García Márquez

Forrige | Neste

coverart: Kjærlighet i koleraens tid Bakgrunnen til at jeg leste denne boken var at jeg tidligere i år leste “Hundre års ensomhet” av samme forfatter. En bok han fikk nobelprisen for, og som er en av de morsomste, mest absurde og på alle måter beste bøker jeg har lest på lang, lang tid. Ved siden av denne nevnes ofte “Kjærlighet i koleraens tid” som et annet høydepunkt.

Som tittelen antyder er det en kjærlighetshistorie, som foregår i koleraens tid. Nærmere bestemt er det om forholdet mellom den håpløst romantiske og eksentriske Florentino Ariza og den, selvsagt svært vakre, Fermina Daza. Fortalt delvis i retrospekt, hvor vi følger de to hovedpersonenes liv parallellt over en periode på nærmere seksti år.

Márquez skriver uforskammet godt, og dét alene er grunn nok til å lese hans bøker, men mye av styrken ligger også i de underlige og absurde, men likevel troverdige karakterene hans. Det er videre en kjærlighetshistorie etter alle kunstens regler, løst basert på hans foreldres historie, men hvor det er gjort nok plass til både fyll, utstrakt horeri, utroskap og absurditeter til at det ikke er kjedelig i et sekund. Ikke at jeg tvilte, men greit å vite.

Settingen er koleraens tid, nærmere bestemt en columbiansk by på 1800-tallet. Forøvrig likt de fleste bøker han har skrevet. Og her ligger mye av den andre styrken til boken. Kjærlighetsforholdet spenner over så lang tid at vi får en inngående skildring av det columbianske / latinamerikanske samfunn, og menneskene i det, gjennom utallige borgerkriger, pester, industrialisering, urbanisering og andre omveltninger. Interessant, og svært levende fortalt.

Uansett, dette er historien og settingen, men hovedgrunnen til å lese denne er fortsatt at godeste Gabriel skriver så uforskammet godt. Og at det er morsomt. Og at historien rett og slett er god, og ytterst sjarmerende.

(og uten at jeg egentlig kan bedømme det har jeg et inntrykk av at Kjell Risvik sin oversettelse av boka også er uforskammet god. Dét er kanskje ingen grunn til å lese boka i seg selv, men det gjør at du slipper å lære deg spansk for å lese den.)

Skrevet Thursday 4. December 2003 klokka 21:26 og arkivert under Litteratur.

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/12/kjaerlighet-i-koleraens-tid-av-gabriel-garcia-marquez/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)