Høy skjerm

Forrige | Neste

mitt nye skjermoppsett

Den siste uka på jobb har jeg eksperimentert litt med arbeidsmaskinen min, som har en flatskjerm med tiltemuligheter. En standard monitor med billedflate som er bredere enn den er høy er en fordel når man arbeider med diverse applikasjoner som eksempelvis billed- og videobehandling, og har blitt en konvensjon av ulike grunner opp gjennom historien, kanskje som en arv fra tv-en.

Jeg, og nok de fleste andre, arbeider derimot med web og dokumenter hele dagen, og et standard monitoroppsett er ikke spesielt godt tilpasset dette. En monitor som er høyere enn den er bred tilsvarer derimot mye bedre med hvordan vi kjenner dokumentlayout fra før, og gir mye bedre oversikt over det du arbeider med. Det blir mye mindre scrolling på websider, og arbeider man med tekst får man mye mer av teksten i synsfeltet, med linjelengder som er mer leservennlige.

Jeg kjører nå en oppløsning på 1024 pixler i bredde og 1280 i høyde, og synes etter bare noen dagers utprøving at dette er mye smartere og mer tilpasset mitt arbeid enn et vanlig oppsett. Skal man spå, noe man egentlig ikke skal, vil jeg tippe at vi fremover også får monitorer som er høyere enn de er brede som standard, og at flere flatskjermer fremover vil ha tiltemulighet. Så det så.

Skrevet Friday 19. November 2004 klokka 10:53 og arkivert under Generelt. Merkelapper:

3 kommentarer:

 1. Kanskje det. Jeg kjenner godt til problemstillingen, i og med at jeg jobber mest med bokliknende dokumenter selv. Gjennom årene har en rekke produsenter (bl.a. Apple) utviklet skjermer som er ment å brukes i høyden, men såvidt jeg kan se er det aldri blitt noen stor suksess.

  Jeg kan tenke meg to årsaker til det: i det grafiske miljøet ønsker man gjerne å se hele oppslag (dvs to sider) i sammenheng, og da er en vanlig 21-tommers skjerm bedre. For de av oss som jobber med flere vinduer samtidig (tekstbehandler og nettleser til referanse samtidig) er det også mer praktisk med skjerm i bredden. Jeg har for øyeblikket en 19 tommers flatskjerm, og med den får jeg hele boksider med Openoffice i høyden, samtidig som Opera kan være åpent ved siden av.


  Sa Eirik Friday 19. November 2004 klokka 12:30 | #

 2. Jepp, det vil alltid komme an på hva man jobber med hvilket oppsett som er best. Og jeg tror avanserte brukere (type deg og meg) av og til vil foretrekke brede skjermer bl.a. for å kunne kjøre applikasjoner ved siden av hverandre.

  Personlig arbeider jeg nå mesteparten av tiden direkte med et CMS i webleservinduet, hvor alle ting jeg gjør skjer i det vinduet. Da er det mye mer praktisk å kunne se hele høyden på vinduet, med alle sine menyvalg og greier, enn å kunne ha ting i bredden. Det er selvsagt en trade off, men fungerer mye bedre til det arbeidet jeg gjør nå.

  Men, jeg arbeider sammen med mange folk som ikke er spesielt avanserte brukere (for de ikke trenger å være det) og disse kjører alltid enhver applikasjon, typisk Word eller en webleser, i fullt vindu uansett. Disse brukerne, som nok er i stort flertall og bedre representerer gjennomsnittsbrukeren vil (stort sett) ha mye mer nytte av en høy skjerm. Tror jeg.

  Merket det samme i flere brukervennlighetstester, hvor testpersoner klagde på for lange linjer tekst på websider kodet med relativ bredde. Til disse nytter det ikke å si at de må forminske vinduet, for det bryter med vanene deres, noe de ikke er interessert i. Jo høyere oppløsninger vi får jo mer relevant vil dette problemet bli (også for vanlig tekstbehandling), og det er faktisk et godt argument for å kode sider i fast bredde, selv om dette er litt som å banne i kirka i enkelte webutviklingsmiljøer (som jeg gjerne identifiserer meg med).

  Uansett, jeg har nå valgmuligheten ved at skjermen er tiltbar, og jeg stiller inn skjermkortet til å tilte bildet 90 grader om det er det jeg vil. Og valgmulighet kan aldri være negativt :)

  (hm, en dag skal jeg lære meg å fatte meg i korthet).


  Sa Vegard Friday 19. November 2004 klokka 13:26 | #

 3. Når jeg får tid har jeg planer om å gjøre tilsvarende fikling som deg, Vegard. På min laptop har jeg mulighet til å kjøre helt frittstående window-manager ut på ekstern monitor, slik at jeg kan ha et eget oppsett på denne. Kjekt i forbindelse med f.eks. presentasjoner, hvor man kan holde på som man vil på den interne skjermen på laptop’en, samtidig som man kjører ekstern aplikasjon med presentasjon ut på en prosjektør.

  Sist jeg gjorde en slik presentasjon brukte jeg i tillegg “vnc”, slik at to vnc-viewers var koblet opp samtidig mot vnc-server. Viewer på ekstern skjerm (altså prosjektøren) var i fullskjerm, og intern viewer kjørte i et eget vindu, slik at jeg i dette vinduet kunne styre utseende på det som ble vist på prosjektøren.

  Vel, tilbake til poenget, det kunne tenkt meg å fikle med: Jeg ønsker å ha det jeg får ut på ekstern skjerm i slik “tiltet” modus som du har lekt med. Dermed kan jeg f.eks. ha artikler og manualsider på høykant, samtidig som jeg på intern skjerm arbeider på vanlig måte. Mye kjekt man kan leke med… :)


  Sa Lon Saturday 20. November 2004 klokka 12:49 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2004/11/hoy-skjerm/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)