Slaughterhouse 5 av Kurt Vonnegut

Forrige | Neste

cover: slaughterhouse 5For noen år siden leste jeg flere bøker av Vonnegut, som har skrevet mange gode, og morsomme, bøker. “Slaughterhouse 5″ er hans mest berømte, og også den jeg liker best. For en stund siden begynte jeg å lese den på nytt, og nå har jeg endelig hatt tid til å fullføre den.

Bokas hovedperson er Billy Pilgrim, antihelten som har blitt “unstuck in time” etter å ha blitt bortført av Tralfamadoriere som plasserte han i et zoo på planeten Tralfamadore. Med en mykpornostjerne. Dette har gjort at Billy fikk forandret sin persepsjon av tid, og kan besøke alle øyeblikk i fortid, nåtid og fremtid, til enhver tid.

Dette har stor innvirkning på hvordan boka blir fortalt, der vi konstant hopper mellom de forskjellige periodene i Billys liv, som hans voksne liv og tilværelse som optiker, hans opphold på Tralfamadore, og ikke minst hans opplevelser av å være en amerikansk krigsfange under andre verdenskrig, som opplevde og overlevde brannbombingen av Dresden i 1945, der over 130.000 mennesker ble drept av ingen åpenbar grunn.

Boka er fylt av absurditeter og sort humor, og er veldig fornøyelig å lese tross det alvorlige temaet. Det er en antikrigsbok, med elementer av science fiction, uten å være science fiction. Vonnegut skriver veldig godt, og det er en grunn til at dette har blitt en moderne amerikansk klassiker. En av mine favorittbøker er det også. For de som vil lese den på norsk finnes den i Gyldendals “Små Grå”-serie med tittelen “Slaktehus 5″.

In other news: foten min gror fint sier doktor, og jeg har nok en gang tatt frem julestilsettet og kledd om bloggen!

Skrevet Monday 13. December 2004 klokka 12:04 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: |

Én kommentar:

  1. Jeg deler din vurdering av romanen. Uten å skulle påberope meg en enorm kjennskap til moderne amerikansk litteratur, vil jeg hevde at den er blant de beste jeg har lest innenfor denne kategorien.

    Ellers er det topp at foten gror fint!


    Sa Øyvind Hoven Oftedal Tuesday 14. December 2004 klokka 0:18 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2004/12/slaughterhouse-5-av-kurt-vonnegut/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)