Ut og stjæle hester av Per Petterson

Forrige | Neste

cover: ut og stjæle hesterKanskje ikke en sånn bok jeg vanligvis leser, men siden den har fått så mye oppmerksomhet, med fjorårets bokhandlerpris og kritikerpris, og siden den sto så lagelig til på Narvesen kjøpte jeg den likevel.

Mange vil sikkert finne den litt for stille og ettertenksom, og med mye fokus på maskuline tema som vedhogst og far-sønn-forhold, men da jeg var ferdig med den i går natt måtte jeg innrømme at jeg tross alt likte den veldig godt.

Boka foregår i to tidsperioder. Nåtiden er 1999 der hovedpersonen har blitt pensjonert, og trukket seg tilbake til en hytte i skogen for å være alene og pusle med sine små ting de årene han har igjen. Der møter han imidlertid en person som får han til å tenke tilbake på sommeren 1948, hvor han var på en tilsvarende hytte med sin far, og de begivenheter som skjedde den sommeren, som fikk stor innvirkning på resten av hans liv.

Boka veksler mellom disse to periodene, og den er veldig stille og ettertenksom. En slags meditasjon over det som har skjedd i hovedpersonens liv, og om små og store begivenheter som fikk innvirkning på livet hans. Hovedtema er de mer triste og såre ting, og boka er gjennomgående melankolsk, men også med plass til de finere øyeblikkene i oppveksten og livet.

Har man, si, brukket ankelen sin, og vil lese en litt stille bok mens man venter på at livet kan begynne igjen kan den trygt anbefales.

Skrevet Friday 10. December 2004 klokka 16:22 og arkivert under Litteratur. Merkelapper:

6 kommentarer:

 1. Nå er vi inne i melankolien og ettertenksomhetens tid skjønner jeg. “…mens man venter på at livet kan begynne igjen…” Like før jeg feller en tåre her jeg sitter. ;-)


  Sa Lon Friday 10. December 2004 klokka 19:39 | #

 2. Hehe, det var overhodet ikke ment så dramatisk, men når det er sagt forbeholder jeg meg retten til å synes litt ekstra synd på meg selv for tiden :)


  Sa Vegard Friday 10. December 2004 klokka 19:57 | #

 3. Nå leser jeg ikke så veldig mye bøker. Men akkurat denne har jeg lest. Og jeg syntes den var veldig fin. Den får meg til å tenke litt. Og det har man jo bare godt av en gang imellom!


  Sa Mildrid Saturday 11. December 2004 klokka 0:18 | #

 4. jeg syns boken var veldig bra, dyp og spennende. det fanger interessen min i å lese gode bøker. og den gir meg større lyst til å være mer med min egen far.


  Sa jeanette Tuesday 17. January 2006 klokka 17:33 | #

 5. Jeg syns denne boka var kjedelig fra første linje og ut! Helt grusom!


  Sa Audun Monday 13. November 2006 klokka 13:28 | #

 6. Hvordan beskrives forholdet mellom far og sønn i denne boka?


  Sa Elise Tuesday 28. February 2012 klokka 11:05 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2004/12/ut-og-stjaele-hester-av-per-petterson/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)