WOW! Populærmusikkens historie av Yngve Blokhus og Audun Molde

Forrige | Neste

cover: wow!Dette er så vidt meg bekjent det eneste større bok som er skrevet om populærmusikkens historie på norsk, og en bok jeg har hatt lyst til å lese i mange år.

Boka tar for seg populærmusikkens historie, i et vestlig perspektiv, med utganspunkt i de musikkformer som oppsto i USA på 1800-tallet med bakgrunn i slavehandelen og den europeiske innvandringen. De første kapitlene beskriver hva populærmusikk er og hvordan man skal tilnærme seg det, samt at den ser på hvordan teknologi for både skapelse og spredning av musikk har innvirket på historien.

Resten av boka er rent historisk hvor vi går gjennom historien til de forskjellige former for blues, country, vauderville, tin pan alley-musikk, rock’n’roll, soul, funk, rock, folkrock, psykedelia, britpop, grunge, hiphop m/m. En gjennomgående distinksjon er den mellom svart og hvit musikk, og mellom urban og rural musikk.

Boka er lettlest og morsom, og anbefales om man ønsker et overblikk over populærmusikkens historie. Likevel er det umulig å skrive en så omfattende historie på knappe 500 sider, så det blir aldri noe annet enn nettopp et overblikk. Men det er greit. Skal man utsette noe på boka er det at det i høy grad er den kjente historien som fortelles, og at de som er over middels interessert i denne historien fra før av neppe får så mange nye perspektiver eller navn å sette seg inn i. Men det er også greit, boka gir seg ikke ut for å være noe annet enn hva den er.

Jeg leste utgaven fra 1996, og der er kapitlet om 90-tallet naturlig nok veldig ufullstendig. Det kom en ny utgave av boka i 2001 hvor alt fra 70-tallet og ut er skrevet om, og det er typisk denne utgaven man bør lese i dag.

In other news: Jeg har fått ny og lettere gips og feirer i år jul og nyttår ute på landet for første gang. Fikk noen bra julegaver og spiser og spiser og spiser og spiser. God jul til alle!

Skrevet Sunday 26. December 2004 klokka 16:15 og arkivert under Litteratur, Musikk. Merkelapper: |

3 kommentarer:

 1. En liten arrestering. Vet ikke hva du legger i “større bok”, men Herman Willis sin nærmest autistiske “Instant karma : populærmusikkens kulturhistorie” bør nevnes i denne sammenheng. Kan anbefales, men mer som oppslagsverk enn en “lesebok”.


  Sa Tom Henrik Sunday 26. December 2004 klokka 21:17 | #

 2. Det stemmer sikkert, takk for tipset! Tok meg den lille frihet å redigere inn en link til boka i kommentaren din.


  Sa Vegard Monday 27. December 2004 klokka 14:41 | #

 3. hei, boken er kjempefin!

  jeg bruker den i forbindelse med min masteroppgave om populærmusikkens utvikling. er dessuten stor fan av The Band, og jeg må i den forbindelse påpeke at R. Robertson ikke er hoved låtskriber og sanger i dette bandet. hovedlåtskriver ja, men han synger IKKE!! koring er en ting, men the band har tross alt TRE eminente vokalister i l. helm, r. danko og r. manuel. Og dette er alle særegne og fremdragende vokalister!! dette bør nesten nevnes, synes nå jeg.

  ellers, som sagt, en super bok!


  Sa lene Thursday 9. March 2006 klokka 11:56 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2004/12/wow-populaermusikkens-historie-av-yngve-blokhus-og-audun-molde/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)