Dommedagskrigen av Mario Vargas Llosa

Forrige | Neste

cover: dommedagskrigenDommedagskrigen er en fiksjon over faktiske hendelser i byen Canudos, i et ørkenområde i det nordøstlige Brasil, rundt forrige århundreskifte. Boka tar for seg tilhengerskaren til “Rådgiveren”, en religiøs vandringsmann, og hans motstand mot sekulariseringen av samfunnet. En motstand manifestert i oppbyggingen av byen Canudos, som fornektet den nylig innførte republikken og dens idealer.

Boka er en liten mustein med sine nærmere 600 tettskrevne sider, og sine mange karakterer og parallelle historier. Tidvis litt tung å lese, men samtidig så velskrevet og spennende at man har vanskelig for å legge den fra seg. Historien om Canudos fortelles fra mange forskjellige perspektiver, fra de nyfrelste landeveisrøvere til europeiske liberale, til hæren og jordeierne, journalister med flere. Og det er blant annet måten Llosa forteller én historie ved hjelp av mange små som ofte trekkes frem som noe av det beste med boka.

I tillegg er det en spennende fortelling, som sier mye om de stridskjerner de latinamerikanske samfunn har og har hatt gjennnom tidene. Det er også en bok som i høy grad handler om krig, og den er full av svært så grafiske og detaljerte voldsbeskrivelser.

Mario Vargas Llosa er en av dem som nesten har vunnet Nobelprisen i litteratur flere ganger, og Dommedagskrigen er regnet som en av hans aller beste bøker. Vel verd å lese, selv om det kan ta litt tid.

Skrevet Tuesday 28. December 2004 klokka 17:33 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2004/12/dommedagskrigen-av-mario-vargas-llosa/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)