Vernon God Little av DBC Pierre

Forrige | Neste

cover: vernon god litteBookerprisvinneren fra 2003 er fortellingen om tenåringen Vernon Gregory Little, som blir beskyldt for å stå bak en skolemassakre lik den ved Columbine, noe han er uskyldig i. Boka er satt i småbyen Martirio i Texas, og følger Vernon, hans familie, bybefolkningen og mediehysteriet i byen etter hendelsene.

Boka er tidvis veldig morsom, godt skrevet, og en satire over hvordan media lager underholdning ut av tragiske hendelser, over rettssystemet og over småbyamerika. Problemet for min del er at satiren egentlig ikke fungerte. Temaet er uorginalt, men viktigere er det at ting blir for overtydelig og stereotypt fortalt. Karakterene blir ofte bare karikaturer, og noen ting syntes jeg ikke fungerte i det hele tatt (det om reality-tv for eksempel, men det er nok ikke så lett å lage satire over dette da reelle eksempler på realitykonsepter ofte overgår fantasien).

Boka har imidlertid fått overstrømmende kritikk over absolutt hele linja, og mye hyping, så kanskje var bare mine forventninger for høye. Likevel føles det at boka vant bookerprisen litt på samme måte som at “Fahrenheit 9/11″ vant gullpalmen i Cannes. Det kan se ut som det handler like mye om et europeisk behov for å ta avstand fra USA som om god film eller litteratur.

Skrevet Sunday 2. January 2005 klokka 19:10 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | |

7 kommentarer:

 1. Har ikke læst bogen, men kommentaren om at Fahrenheit 9/11 vandt Cannes prisen læser jeg sådan – at et værk for at vinde sådan en pris skal både være ualmindeligt godt (kunstnerisk) OG ualmindeligt vedkommende og central i sin tid. Hvad jeg synes er helt klart i tilfældet Fahrenheit 9/11.
  Godt nytår Vegard!


  Sa Thomas Sunday 9. January 2005 klokka 22:08 | #

 2. Jeg synes ikke Farenheit 9/11 er en dårlig film, tvert imot, men det plager meg at det er ren propaganda. Tror filmen hadde tjent på å tone seg selv litt ned, det er uansett nok å ta av. Personlig synes jeg Dogville hadde fortjent den seieren bedre, men det er kanskje en smakssak.

  Det var uansett en lite typisk Cannes-vinner, på samme måte som boka er en lite typisk Booker-vinner.

  Nuvel, godt nytt år Thomas, og gratulerer med snitker.com :)


  Sa Vegard Thursday 13. January 2005 klokka 18:09 | #

 3. Jeg har nettopp lest boken og kan ikke skjønne
  hvorfor du ikke liker den, den er jo vanvittig bra.
  Men det som gjør den så mye bedre ann mange andre
  bøker jeg har lest er at den faktisk får deg til å
  tro at en 15 åring har skrevet den, det burde iallefall jeg vite ettersom jeg er på samme alder.

  Stooor Klem!


  Sa Martin Sunday 23. January 2005 klokka 19:05 | #

 4. Det er ikke sånn at jeg hater den, men den levde ikke opp til forventningene man kan få av en bok som blir så unisont hyllet. Jeg er forøvrig enig i at fortellerstemmen er bra, men synes tema ble litt dølt.

  En forsåvidt relatert bok, og en stor inspirasjonskilde til Vernon God Little, er forresten “The Catcher in the Rye” av J.D. Salinger. Her er hovedpersonen og fortelleren 16 år gamle Holden Caufield, som vi følger noen uker en sommer. Denne boka har jeg lest en drøss ganger, og den er etter min mening veldig mye bedre enn Vernon God Little, så sjekk eventelt den ut!


  Sa Vegard Monday 24. January 2005 klokka 13:31 | #

 5. The Catcher in the Rye er en skikkelig klassiker, og noe av det beste jeg har lest. Jeg synes ikke Vernon God Little er i nærheten av den.


  Sa Øyvind Hoven Oftedal Monday 7. February 2005 klokka 0:43 | #

 6. Nei, ikke jeg heller. Det overrasket meg stort at nesten enhver anmeldelse jeg leste av Vernon God Little trakk frem Catcher in the Rye, og kalte Vernon for det 21. århundrets Holden Caufield og lignende store vendinger. Bøkerne er mil fra hverandre i kvalitet.

  En annen bok som ofte ble nevnt var “A Confederacy of Dunces” av John Kennedy Toole, også en mye bedre bok, så er det rart man hadde store forventninger?


  Sa Vegard Monday 7. February 2005 klokka 10:42 | #

 7. Oi, jeg er nok litt lite belest. Har faktisk ikke lest noen av de bøkene det er blitt hentydet til ovenfor… Men jeg er enig med deg, Vegard, i at Vernon God Little _er_ en liten smule oppskrytt. Allikevel syns jeg det er en kjempebok, og fortelleren virker veldig overbevisende som 15-åring. VELDIG! (jeg er 16:p)

  Det at jeg til tider nesten ble kvalm da jeg leste i boka, får heller ses på som et tegn på at den var overbevisende nok – men, jepp, litt flatt blei det jo av og til. All respekt, peace! ;P


  Sa Krishnie Sunday 24. April 2005 klokka 20:56 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2005/01/vernon-god-little-av-dbc-pierre/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)