Lillelord-trilogien av Johan Borgen

Forrige | Neste

cover: lillelord-trilogienI et lite anfall av å lese klassisk norsk litteratur har jeg nettopp lest ferdig Lillelord-trilogien. Trilogien består av bøkerne “Lillelord”, “De mørke kilder” og “Vi har ham nå”, og følger alle utviklingen til den begavede overklassegutt Wilfred Sagen fra ungdomstiden og opp til voksen alder.

De første bøkerne er satt i perioden i og rundt første verdenskrig, og vi følger Wilfred i hans oppvekst og skolegang i Oslo, og senere hans innblanding i illegale spillemiljø i København. Siste bok er tilbake i Oslo igjen i siste del av andre verdenskrig, men omhandler også en tidligere periode i kunstnermiljøene i Paris.

Bøkerne er kjent for sine levende og gode miljøskildringer fra disse tre byene, men mest for det inngående psykologisk portrett de gir av Wilfred, som aldri finner ro og alltid flakker. Mye av boka er indre dialog, og den er spekket (til tider litt for spekket for min smak) av symboler. Men en facinerende historie, strålende skrevet og absolutt verd å lese.

Skrevet Sunday 16. January 2005 klokka 18:18 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: |

4 kommentarer:

 1. Jeg har lest Lillelord og jeg kan ikke si at jeg ble imponert av Johan Borgens “mesterverk”. Etter min mening er denne boken en smule for analytisk og veldig overdrevet hvordan kan en så ung gutt ha så avanserte tanker. Vel jeg er sikkert ikke den eneste som har sagt det men jeg syns ikke at psykoanalysen passer til epoken boken er skrevet i.


  Sa Sow Hussein Thursday 19. May 2005 klokka 19:59 | #

 2. Jeg er absolutt uenig. Jeg synes Borgen skildrer skremmende bra kampen mellom skikkelighet og begjær – og en ungs gutt forundelighet og lekenhet i forhold til samfunnets innviklede, men på samme tid klare grenser. I tillegg til at Lillelord er en meget god psykisk skildring av i det hele tatt menneskeheten(alt kan bli dratt ut a den – fra adam og eva til “playboyjentene”), men romanen er også et poetisk mesterverk, med en gjennomført lyrisk balnse i hele fortellingen. For å ikke snakke om den utmerkede historiske skildringen av samfnnskontraster, de som i full grad, også gjelder i dagens. Jeg vil konkludere med at “psykoanalysen” er uendelig og udødelig.


  Sa Sidhren Monday 30. January 2006 klokka 23:59 | #

 3. Jeg syns Lillelord er en fantastisk bok. Har ikke lest hele triologien, men de blir vel lest etterhvert. Jeg er enig i det Sidhren skrev.


  Sa Karoline Saturday 13. January 2007 klokka 16:37 | #

 4. han er jo ikke så ung da, jeg hadde veldig komliserte tanker når jeg var 14


  Sa dada Thursday 23. April 2009 klokka 20:11 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2005/01/lillelord-trilogien-av-johan-borgen/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)