Riget av Lars von Trier

Forrige | Neste

fru Strusse og en dukkeVi blir oversvømmet av billige og gode dvd-utgivelser for tiden, så dette er noe jeg sjelden orker å skrive om. Men jeg gjør et lite unntak her, for de som ikke måtte ha fått det med seg.

For noen uker siden kom jeg over Lars von Triers mesterlige tv-serie Riget I (fra 1994) og Riget II (fra 1997) på mitt lokale platekompani for den ynkelige sum av 99 kroner per stykk. To utgivelser, som hver består av to dvd-er.

Mulige spoilere for de spoilersensitive: For de som ikke kjenner serien foregår det på Rigshospitalet i København (Riget), og er en blanding av såpeopera, skrekk og sort humor. Vi møter den heller åndelige hypokonder frøken Drusse som til stadighet skrives inn på Riget, den svenske og danskfientlige overlege Helmer, spøkelset Mary, den onde Aage Krüger, demonbarnet Lillebror og en rekke andre mer eller mindre bisarre personligheter som arbeider der.

De fire episodene som er Riget I er mine favoritter. Her er serien tidvis uholdbart skummel, regien en hel del strammere og humoren er mer underliggende og sort. I Riget II gikk serien fra å være en skummel serie med humor til å bli en (crazy)humoristisk serie med skumle elementer. Riget var opprinnelig ment som en trilogi, men ble det ikke, så avslutningen på Riget II er et virrvarr av løse tråder som aldri vil bli løst opp. Og von Trier sa selv i kommentarsporet at de hadde skrevet seg inn i et hjørne. Men det er lov i såpeopera, og i grunn like hederlig som å avslutte en serie med, si, en dansende baklengstalende dverg.

Ekstramaterialet består av en liten dokumentar om tv-serien, et portrett av von Trier, en samling Riget-inspirerte tv-reklamer for EkstraBladet laget av von Trier, musikkvideoen til kjenningsmelodien, samt utvalgte kommentarer av regissør, manusforfatter og klipper på alle episoder. Totalt 10-12 timer prima underholdning for under tohundrelappen, og definitivt en serie verd å investere i mens man venter på resten av Twin Peaks!

Skrevet Thursday 10. February 2005 klokka 13:59 og arkivert under Film og tv. Merkelapper: | |

12 kommentarer:

 1. Enig så enig, Vegard. En serie man absolutt ikke kaster bort tiden ved å se. Forvirrende med de løse trådene etter siste episode av serie II, men det var vel slik det måtte bli.


  Sa Tommy Myrvoll Thursday 10. February 2005 klokka 16:38 | #

 2. Jeg likte godt serien, men syntes nok den første delen var den beste. Og vente på Twin Peaks, ja, det gjør definitivt undertegnede også.


  Sa Øyvind Hoven Oftedal Thursday 10. February 2005 klokka 19:31 | #

 3. Von Trier kom med en forklaring på hvorfor det aldri kom en Riget III i kommentarsporene, og nevnte også at de faktisk hadde en idé om hvordan de løse trådene kunne samles i en tredje omgang (de sa desverre ikke hva denne idéen gikk ut på, for den skulle jeg likt å høre).

  Saken var at ingen på DR ba dem lage en oppfølger til Riget I, før de gikk til TV2 som var veldig interessert i å lage den, som igjen gjorde at DR ble litt fornærmet og nå selvsagt ville lage Riget II.

  Etter det var det ingen som spurte dem om å lage Riget III, blant annet grunnet nye folk hos DR Drama, og de orket ikke å kjempe en gang til. I grunn rart av tv-stasjonene da begge omgangene var store seersuksesser i Danmark.

  Og nå er det gått for lang tid, de som lagde det holder på med helt andre ting, og ikke minst har flere av de mest sentrale skuespillerne avgått med døden i mellomtiden.


  Sa Vegard Friday 11. February 2005 klokka 12:27 | #

 4. Men etter å ha sett riget II, er det vel fair og si at man ikke sitter igjen med noen god følelse ettersom man vet at det ikke vil komme en riget III. (Eller vet vi det helt sikkert, kan ikke si å lest noen steder at von trier har avkreftet det) Men å stoppe en serie på et slikt punkt er da værre en et skikkelig hardt ballespark.


  Sa Koella Tuesday 24. May 2005 klokka 4:36 | #

 5. Det er helt sikkert ja. Trier sier det eksplisitt på dvd-en, samt at flere av de sentrale skuespillerne altså har avgått med døden siden Riget II.


  Sa Vegard Tuesday 24. May 2005 klokka 13:57 | #

 6. Akurat sett ferdig episode to og holder på å bli gal! Jeg liker å få svar, spesielt når man ser noe som er så bra som dette. Aiai. Kjempebra men en treer mottas med takk!


  Sa Frøken Frekk Sunday 21. August 2005 klokka 22:53 | #

 7. Hur fan kan man göra så här? Han skulle gjort en Riget III direkt efter! Berättelsen är inte slut! Jag önskar att jag aldrig tittat på I och II!
  Danskjävlar!


  Sa G Tuesday 4. October 2005 klokka 13:43 | #

 8. Nettopp ferdig med Riget II og var jo da selvsagt IKKE klar over at historien ikke ble avsluttet. Megairriterende. Har nå saumfart web for å se om det står noe, men slik er det altså! Må si meg enig med forrige innlegg:Danskjävlar!


  Sa Torunn Wednesday 14. December 2005 klokka 22:21 | #

 9. Skulle tro Lars Von Trier og David Lynch hadde en konkuranse gående om mest ufullstendig slutt ;(
  Tragisk at tidenes serie perler Twin Peaks og Riget ikke er fullførte. Strengt tatt er vel TP fullført, men på en måte som gir flere spørsmål og ingen svar…..Grusomt irriterende.


  Sa Nils Georg Monday 23. January 2006 klokka 9:04 | #

 10. Har kun igjen episode 8 når jeg nå leser dette. Etter ep 7 som hittils var den dårligste, så har det blitt litt for lite av den introen vi får helt fra begynnelsen… Hvor er alle zombiene(utenom Krogshøj)??

  Moesgaard ruler!


  Sa Kenneth Thursday 22. June 2006 klokka 14:56 | #

 11. Det skulle faktisk lages en Rige III, men den svanske skuespilleren som spilte dr.Helmer døde før de fikk gjort det. Han skal visst ha vært en veldig sentra person i III og Von Trier ville ikke lage det med en ny skuespiller i hans rolle. Har jeg hørt


  Sa Hepp Tuesday 19. June 2007 klokka 19:06 | #

 12. God dag!
  Mkt bra inlägg, kan absolut hålla med dig. Har precis själv bloggat om ett klipp som är totalt fantastiskt! En mkt bra skådis som tyvärr lämnade oss i Skandinavien.
  Mvh Kristian – “Itako”


  Sa Itako Thursday 4. December 2008 klokka 11:46 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2005/02/riget-av-lars-von-trier/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)