Franny and Zooey av J.D. Salinger

Forrige | Neste

J.D. Salinger har bare skrevet én eneste roman, “The Catcher in The Rye”. Kanskje den roman flest amerikanere kjenner til. Veldig kjent, veldig bra, og har lenge vært en slags favoritt hos meg. Hans øvrige produksjon består utelukkende av mindre historier.

“Franny” og “Zooey” er to av totalt åtte historier om Salingers Glass-famile. Begge ble publisert enkeltvis i The New Yorker med to års mellomrom, men fiksjonelt ligger de bare et par dager fra hverandre i tid.

Vi møter først Franny, på besøk hos kjæresten Lane. Den førti-siders lange historien består av en samtale de har over lunch, hvor Franny (mildt sagt) ikke klarer å skjule sin irritasjon over alle falskheter og meningsløsheter hun ser overalt, også i Lane, samtidig som hun avslører sin fasinasjon over en gammel bønneteknikk og bønnebok. Zooey er Frannys storebror, og den lengste historien. Denne foregår i søskenes barndomshjem på Manhattan, og er bygd opp i tre deler: En der deres mor klager sin nød over Frannys oppførsel til Zooey på badet, en der Zooey snakker med Franny om hennes oppførsel i stua, og en avslutning på et par soverom.

Som i “Catcher in the Rye” er overodnet tema unge personers vanskeligheter med å finne seg til rette i en verden de anser som falsk og meningsløs. Og som “Catcher..” er den usedvanlig velskrevet, morsom, billedlig og melankolsk, samtidig. I tillegg er det et begynnende portrett av en overklassefamilie som har foret sine barn med litterærer klassikere, religionsfilosofi og intellektuelt prestasjonsjag. Jeg legger meg herved på løp til nærmeste Amazon eller Play for å kjøpe de to andre historiesamlingene om denne familien, og er du ikke kjent med Salinger bør du unne deg det snarest!

Skrevet Thursday 29. June 2006 klokka 13:46 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: |

Én kommentar:

  1. […] vaj.no […]


    Sa sonitus.org » Blog Archive » Franny and Zooey av J.D. Salinger Friday 30. June 2006 klokka 9:36 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2006/06/franny-and-zooey-av-jd-salinger/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)