On Beauty av Zadie Smith

Forrige | Neste

Zadie Smith ble en stor ting i England da hun kom med debuten White Teeth i 2001, som 25-åring. On Beauty er hennes tredje bok, og en bok flere mener burde ha vunnet fjorårets Booker-pris. Jeg har enda ikke lest vinneren, The Sea av John Banville, men den er nok mer dypsindig og poetisk enn denne. Uten at det er negativt, selvsagt.

I On Beauty møter vi to familier, Belsey og Kipps, hvis fedre er i akademisk krig med hverandre, og som derfor mer eller mindre hater hverandre. Siden dette er en komedie er det neppe overraskende at familiene vikler seg overdrevet mye inn i hverandre – på mange måter – i løpet av boka.

Handlingen er i hovedsak er satt satt i Boston-området, og av mange parallelle historier går rammefortellingen mest på Belsey-familien, med ekteskapet der som rød tråd. Den spiller seg videre ut i familienes hjem, på universitetsområdet og universitetskontorene, og i sosiale sammekomster av forskjellig art. Men utover det formelle er det en historie om hvordan vi konstant gjør ting vi vet vi ikke burde gjøre, om hvor forskjellige familier og personer kan være både innad og utad, og om moderne familier.

Den største styrken i boka er imidlertid at den er morsom, godt observert, og at man får og beholder sympati med karakterene uansett hva de gjør. Sånn sett er Smith litt som Nick Hornby, bare i mye bedre form enn han har vært i det siste. Den minte meg samtidig litt om (fantastiske) Empire Falls av Richard Russo i stil og temavalg.

Både Hornby og Russo har blitt filmatisert, og jeg blir ikke noe overrasket om det samme skjer med On Beauty, men inntil da pushes boka fra alle storkiosker i landet, og er definitivt verd å lese!

Skrevet Tuesday 29. August 2006 klokka 13:57 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | | |

2 kommentarer:

  1. Artig at du akkurat har lest “on beauty”. Jeg er akkurat ferdig med første halvdel av boka og jeg likte den. Det er vel ikke akkurat stor litteratur, men som du sier: Gode iaktagelser og gøy å lese.


    Sa beatbop Tuesday 29. August 2006 klokka 22:15 | #

  2. Jeg synes faktisk boka ble bedre jo lengre jeg leste, så hvis du opplever det samme har du den beste halvdelen foran deg! On Beauty vil ikke revolusjonere litteraturen, men alle bøker skal heldigvis ikke det, og iom. at jeg nylig holdt på å kjede meg ihjel av to bøker som faktisk gjorde det, synes jeg det var veldig greit med noe mer rent underholdende nå :)


    Sa Vegard Wednesday 30. August 2006 klokka 8:41 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2006/08/on-beauty-av-zadie-smith/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)