Der elva krummer seg av V.S. Naipaul

Forrige | Neste

Naipaul vant nobelprisen i litteratur i 2001, og Der elva krummer seg er en av hens mest kjente bøker.

I boka følger vi Salim, som kjøper en butikk i en by i det indre av Afrika. Boka er skrevet som Salims personlige historie, og alt annet som skjer er tilsynelatende kun et bakteppe. Det bli for eksempel aldri sagt hva byen heter, eller hvilket land den befinner seg i. Den er hele tiden bare byen hvor elva krummer seg.

Likevel er det bakgrunnshistorien som er det viktige, der den beskriver et afrikansk land etter kolonitiden, oppstandelsen av afrikansk nasjonalisme, avstanden mellom de bybefolkningen og landsbybefolkningen, lengselen etter velstand, og for mange lengselen etter et liv i Europa. Selv om det aldri sies hvor boka foregår, har mange sett paralleller med utviklingen i Kongo, den gang Zaire, under diktatoren Mobuto Sese Seko. Et styre kjent for å være et ypperlig eksempel på et kleptokrati (så lærte man noe nytt i dag òg).

Boka er veldig nøkternt fortalt, i sterk kontrast til at hendelsene den beskriver er såpass dramatiske. Jeg likte den godt, men kanskje mer da jeg var ferdig med den enn da jeg faktisk leste den. Den gir uansett et innblikk i en periode i Afrika, som man finner mange paralleller til, og det skader aldri.

Skrevet Tuesday 31. October 2006 klokka 14:02 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | | |

2 kommentarer:

  1. Må faktisk innrømme at jeg syntes den var litt kjedelig. Jeg leste den ferdig, og på samme måte som deg, likte det jeg hadde lest, men jeg måtte virkelig ta meg sammen for ikke legge den fra meg.
    Men jo jo….god bok!


    Sa beatbop Thursday 2. November 2006 klokka 11:30 | #

  2. Kan godt forstå det, den kan være noe tørr, og er en sånn bok jeg synes er morsommere å ha lest, enn å faktisk lese. Tror heller ikke Naipaul er den forfatteren jeg blir å lese mer av med det aller første, selv om jeg likte denne.


    Sa Vegard Thursday 2. November 2006 klokka 17:37 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2006/10/der-elva-krummer-seg-av-vs-naipaul/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)