Den Lille Prinsen av Antoine de Saint-Exupéry

Forrige | Neste

Årets fire større julegaver ble unnagjort i en målrettet sentrumssession på totalt 42 minutter, noe jeg må si meg fornøyd med. Gavene var riktignok ganske klare i hodet mitt på forhånd, og til min lille niese på to og et halvt hadde jeg i år bestemt meg for å gi bøker.

Da jeg kom hjem og så nøyere på gavene, hadde jeg kjøpt henne en telle-til-ti-bok, en Mumitrollet-bok og Den Lille Prinsen. Ved noe nøyere refleksjon enn jeg hadde i kjøpsøyeblikket kom jeg frem til at en tellebok neppe er så interessant lenger, at Mumitrollet sikkert kan være litt morsomt, om hun ikke er for ung, og hun definitivt er alt for ung for Den Lille Prinsen. Denne hadde jeg imidlertid hørt mye om før, så for at noen skulle få glede av gaven i umiddelbar fremtid måtte jeg lese den selv.

Og det var en sjarmerende bok om en liten prins som drar fra sin veldig lille planet i verdensrommet (som for øvrig har tre vulkaner, hvor to brukes til å koke på, og en brukes som skammel siden den er utdødd) – for å finne seg en venn. Etter en runde på utvalgte planeter havner han på jorda, hvor han møter forfatteren de Saint-Exupéry som har havarert med flyet sitt i ørkenen.

I all hovedsak er det en søt barnefortelling om vennskap og om kloke spørsmål som de voksne litt for ofte har litt for uintelligente svar til. For voksne har den i tillegg mange eksellente karikaturer av skikkelser fra voksenverdenen, som forretningsmannen og kongen (obs! obs! det er også negerkonger her!), en rekke minneverdige sitater, og den er skrevet i en veldig fin og småvimsete stil.

Men tilbake til start, jeg tror som sagt ikke min lille niese vil ha glede av denne på enda noen år, og et kritisk blikk på mine bokkjøp kan kanskje avsløre at jeg vet lite om små barns lesevaner. Så, med tanke på kommende bursdager og høytider, hvilke bøker kan anbefales til 3-4 åringer – gjerne både klassikere og av nye forfattere?

Skrevet Thursday 21. December 2006 klokka 23:40 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: |

2 kommentarer:

 1. Hei der :)

  Dette kommer nok forsent, men hva med bøkene om Albert Åberg? De er jo så fine! Og passer for de fleste barn frem til ca. 9 år? (?)

  Håper du har hatt en fin julefeiring, og at nyttårsfeiringen blir enda flottere. Håper du vil skrive igjen snart.

  M:)


  Sa Mia Friday 29. December 2006 klokka 6:38 | #

 2. Tror egentlig den lille prinsen kunne ha fungert fint. Den er kanskje litt vanskelig å forstå, men barn har jo en tendens til å spørre hvis det er ting de ikke forstår. En god høytlesningsbok kanskje?


  Sa beatbop Sunday 31. December 2006 klokka 13:44 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2006/12/den-lille-prinsen-av-antoine-de-saint-exupery/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)