Mørke midt på dagen av Arthur Koestler

Forrige | Neste

Kort klassiker om Moskvaprosessene i Sovjetunionen på slutten av 30-tallet. Dette var rettssaker hvor fremtredende kommunister sto frem og tilsto forbrytelser mot partiet de ikke kunne ha begått, og står i dag som et eksempel på Stalins makabre utrenskninger.

Prosessene var høyst virkelige, men forklart her i romans form. Vi følger den fremtredende partimannen Rubasjov, (“en syntese av livet til en rekke menn”), fra hans arrestasjon, gjennom tre dramatiske forhør, og til hans henrettelse. Via tilbakeblikk får vi innsikt i Rubasjovs liv som partimann, aktiv bidragsyter til selv å avskaffe påståtte dissidenter, og høyst overbevist kommunist.

Boka kan leses som en spenningsroman, da begivenhetenes gang er veldig medrivende, og historien konsentrert og velskrevet. Det mest interessante syntes jeg likevel var Rubasjovs egne reflekteringer over hans anklage, hvor han langt på vei sier seg enig i forbrytelser mot partiet, ved å sette individuelle refleksjoner og følelser opp mot partiets vedtatte sannheter, uansett hvor absurde disse fremsto. Man kjenner dette fra historietimene, men å se det gjennom øynene til de som var der, mente det, og trodde på det, er likevel veldig virkningsfullt.

Åpenbare paralleller er 1984 av Orwell og Prosessen av Kafka, og det er en bok jeg synes du skal lese!

Skrevet Friday 13. April 2007 klokka 13:34 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | | | | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2007/04/morke-midt-pa-dagen-av-arthur-koestler/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)