Middlesex av Jeffrey Eugenides

Forrige | Neste

Middlesex er historien om Calliope Stephanides, som ble til Cal Stephanides, da det ble klart at hun ikke var en hun, men en han.

Cal er en hermafroditt, som er utgangspunktet for romanen som setter seg ut for å spore hvorfor Cal ble født slik. I dette tilfellet startet det i en noe uvanlig sammensatt genpool, nærmere bestemt til en forelskelse mellom Lefty og Destemona, søskenbarn og søsken, og senere Cals besteforeldre, i en liten landsby i Hellas.

Her forsvinner fortellingen om Cal i bakgrunnen for en stund, og vi får en episk roman som følger besteforeldrenes flukt fra Hellas til Detroit under den gresk-tyrkiske krigen rett etter første verdenskrig. Så gjennom forbudstiden i USA, med spritsmugling, illegale barer og dødsfall. Så får vi Cals foreldres oppvekst og liv gjennom andre verdenskrig, gjennom 50-, og 60-tallet, med oppgangstider, nedgangstider, raseopptøyer og junk-food. Og til slutt Cals oppvekst fra kostskoler til hippier til forelskelser til utplassert statsmann i Berlin.

Dette er en Pullitzer-vinner, derfor må altså de fleste store hendelser i USAs historie sveipes innom.

Handlingen i boka er interessant, både grunnet det hermafrodiske og historiske, men først og fremst er det en bok man blir glad i grunnet de sammensatte karaktererne, den fengende flyten, spenningen, og at det er en bok som gir en hel masse leseglede, så du får mest lyst til å lese mer umiddelbart etterpå. Anbefales en hel del, altså.

Skrevet Thursday 13. September 2007 klokka 14:56 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | | | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2007/09/middlesex-av-jeffrey-eugenides/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)