Fast Food Nation av Eric Schlosser

Forrige | Neste

Fast Food Nation av Eric Schlosser gir et kritisk overblikk på hurtigmatkulturen og -industrien i USA, og i økende grad resten av verden. Hurtigmat er som kjent søppelmat, noe som poengteres gjentatte ganger, men denne går også dypere i kjøttmaterien.

Det begynner harmløst nok med noen betraktninger over hva homogeniseringen i samfunnet gjør med oss, og hvor kjedelig det er når alt rundt deg er eid av kjeder (alle som har vært i mer enn én amerikansk by har lagt merke til dette).

Deprimerende nok, men det blir verre når Schlosser hopper bak skranken og ser på arbeidsforholdene til de ansatte, hvordan det er å leve med minimum wage, og hvordan kjedene kjemper med nebb og klør for at minimum wage nettopp skal være så lav som den er – i reell verdi er den betydelig lavere nå enn på 50-tallet.

Mye verre blir det når Sclosser drar ut på bondelandet, til potet- og kveg-industrien, og undersøker arbeidsforholdene på slakteriene, den stadige kampen for å holde alle priser på et minimum, gjerne hjulpet ved å kjøre samlebåndene på fabrikkene på et maksimum, samt sponsing av politiske kjernepersoner som sperrer arbeidsmiljøreguleringer, fagforeninger, bakterieinspeksjoner og annet snusk som kunne ryddet opp i bransjen.

Og nærmest apokalyptisk blir det når Schlosser ser på e-coli, munn- og klovsyke, og reflekterer over den potensielle massespredningen dette kan få når man har stadig mer sentralisert og industrialisert produksjon av verdens mat, når enhver burger inneholder fragmenter fra hundrevis av kyr, som får hverandre til fôr, og det hele er kombinert med kontrollsystemer som ikke ligner noe.

Alt i alt forteller boka deg masse du vet, som at søppelmat er søppelmat, og at kombinasjonen med private kapitalinteresser og et politisk system avhengig av private donasjoner ikke er heldig på noen måte. Den er med andre ord interessant, og passer flott inn i bok- og filmhylla di, sammen med resten av “Det Er Feil På Amerika!”-objektene der. I tillegg får man, underlig nok, veldig lyst på kjøtt av å lese den.

Skrevet Monday 24. September 2007 klokka 13:31 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | | | | |

2 kommentarer:

  1. Du er tagget :) Les mer her: http://www.ellendahl.com/blogg/?sak=20070926_1


    Sa Ellen Wednesday 26. September 2007 klokka 22:12 | #

  2. de som påstår at hurtigmat er søppelmat bør ta seg en tur til kaffistova i oslo. da nyanseres bildet litt.


    Sa ibn Monday 1. October 2007 klokka 18:44 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2007/09/fast-food-nation-schlosser/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)