Underground av Haruki Murakami

Forrige | Neste

Underground, med undertittelen The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche er den første (og eneste) non-fiction-boka Haruki Murakami har skrevet.

Den handler om Sarin-angrepet på metroen i Tokyo i 1995. Første del av boka er intervjuer med overlevende fra angrepet, og alle intervjuene er alle bygd opp etter samme lest. Vi får en nøktern gjennomgang av hva de involverte gjorde den dagen, hvilken linje de tok, når, hvorfor, hvordan de merket angrepet, om de har noe ettervirkninger, og gjerne om deres følelser mot Aum, sekten som sto bak angrepet.

Noen intervjuer griper inn i hverandre, så man får forskjellige vinklinger fra samme hendelse, gjerne hvor personer nevner hverandre, uten å vite om det, men stort sett er det enkeltstående skjebner som blir portrettert. X antall like og nøkterne beskrivelser av jævlige hendelser gjør at det ikke er en bok du egentlig ser frem til å lese mer i. Men du kan heller ikke slutte.

Andre del av boka er betydelig kortere, og er intervjuer med (tidligere) medlemmer i sekten. Intervjuene her er mindre skjematiske, og med flere inngripelser fra Murakami. Dét, og at disse historiene er mindre hverdagslige, og vanskeligere å forstå, gir noe mer interessant lesning enn første del.

Som Murakami-bok er den naturlig nok veldig annerledes, med et nøkternt og beskrivende språk, og slettes ingen lesefest. På den andre siden sier den som de andre av hans bøker en del om Japansk kultur, liv og leven.

Jeg vet ikke hvorvidt det er noe man anbefaler eller ikke, da det er en sånn bok du nødvendigvis vil komme til å lese hvis du a) er veldig interessert i denne hendelsen, eller b) er en av dem som blir å lese alle av Murakami uansett. Om b, ikke begynn med denne i alle fall.

Skrevet Saturday 6. October 2007 klokka 17:41 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | | | |

Én kommentar:

  1. Dette er en bok for alle Murakami-fanatikere og/eller Tokyo-lovers! Den er drastisk annerledes enn forfatterens andre verk, men er du midt i en Murakami-periode er det en fin og lærerik avkobling. Ikke alle vil sette pris på direktheten og ærligheten, samt de gjentatte fortellingene om den samme tragiske hendelse i de kanskje velkjente metro-stasjonene som Akihabara og Ginza i Japans hovedstad. Løp og kjøp- dette er en favoritt!


    Sa Mary-Lou Tuesday 9. October 2007 klokka 10:37 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2007/10/underground-av-haruki-murakami/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)