Bruker jeg åpen kildekode?

Forrige | Neste

Jeg tar herved opp hansken som digi kastet, Martin plukket opp og Lasse sparket videre.

Bruker du Linux?

Ja. Min gamle laptop, som jeg skriver dette på, måtte reddes fra en XP i sirup til en Xubuntu på speed, og fungerer nå igjen utmerket til min daglige nettbruk. Jobbmaskinen min har dual-boot med XP og Ubuntu, men jeg bruker nesten utelukkende XP på den. I tillegg har jeg en jobbmaskin som kun kjører Ubuntu, med speilet servermiljø, backuper og tumleplass.

Hvilke åpen kildekode-applikasjoner bruker du? Privat? På jobb?

De nevnt over, Firefox som browser, og du leser dette på en blogg drevet av WordPress. På jobb er 95% av det jeg driver med basert på applikasjoner som WordPress, Drupal og Atutor, alle fri programvare.

Lager du egne åpen kildekode-programmer? Får du betalt for det?

Nei, men er avansert bruker av flere, og får betalt for å kunne dette, og lære andre det. Som Lasse deltar jeg med oversetting, support, dokumentasjon og spesifiseringer.

Har du tro på åpen kildekode som en kommersiell bærekraftig forretningsmodell?

Ingen kan påstå at det er kjempelett å tjene penger på å være tilbyder av programvare som er gratis, men det er fullt mulig, og når vi nå ser en vridning fra en produktøkonomi til en tjenesteøkonomi er det lettere å se hvordan.

Eksempelvis har vi tjenester (nettbaserte kurs, samarbeidsverktøy på nett, tilpassede websteder etc.) på jobb som vi tjener penger på å sette opp, lære folk opp i, drifte etc. Disse tjenestene er basert på produkter (CMS, LMS, servere, databaser) som er åpen kildekode, og derfor gratis å bruke for oss.

Imidlertid krever våre brukere hele tiden videreutviklinger og forbedringer på tjenestene våre, så en del av de pengene vi tjener går rett tilbake til utviklerne i form av at vi betaler for produktutvikling. De tjener på å forbedre produktet som vi bruker, som gjør at tjenesten vi selger blir bedre for våre brukere. Generelt er det lett å tjene penger på å ha kunnskap om åpen kildekode, for det er så mange som trenger det og ønsker det, men ikke kan det.

Hvordan ser du på åpen kildekode?

Jeg har i utgangspunktet et pragmatisk syn på programvare. Jeg er utålmodig og ønsker generelt at ting bare skal funke. I tillegg synes jeg faktisk folk er i sin fulle rett til å tjene penger på å selge programvare. Jeg har personlig vært skyld i at et lite norsk firma tapte en relativt stor kontrakt til fordel for en svær kanadisk institusjon som kunne tilby et bedre produkt til meg, og som jeg slapp å betale for. Det er ikke bare uproblematisk. På samme tid, jeg er utålmodig og ønsker bare at ting funker, og det kunne ikke det norske firmaet tilby. Forhåpentligvis blir alle parter skjerpet av konkurransen.

Åpne standarder er en annen sak. Det er jeg utelukkende for, og en bieffekt av fri programvare er at de åpne standardene gjerne følger med.

I de siste årene har det i tillegg skjedd mye i programvareindustrien som jeg inderlig hater, og vil kjempe mot med nebb og klør. Windows antar med sin Vista at jeg ikke eier filmene og bildene mine, Apple tvinger DRM-søl på musikken min, store firmaer med store kontoer hyrer advokater for å tvinge gjennom håpløse programvarepatenter etc. Kort sagt, jeg kan godt betale for programvaren, men hold de stinkende pølsefingrene deres unna min data som jeg ærlig og redelig har kjøpt eller laget selv!

Åpen kildekode (ok, fri programvare) har en del innebyggede mekanismer som beskytter mot dette, og skal jeg tippe er det dette som til slutt vil føre meg helt over til fri programvare for alt jeg gjør.

Bør vi kalle det åpen kildekode eller fri programvare? Hvorfor? Har du eventuelt et bedre forslag?

Kall det hva det er, som Martin oppsummerer fint, men personlig skal jeg bli flinkere til å heller si fri programvare enn åpen kildekode, da jeg har brukt sistnevnte når jeg egentlig har snakket om førstnevnte flere ganger.

Skrevet Tuesday 18. December 2007 klokka 22:27 og arkivert under Generelt, Web og webutvikling. Merkelapper: | | | | | | | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2007/12/bruker-jeg-apen-kildekode/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)