First Love and Other Novellas av Samuel Beckett

Forrige | Neste

Denne korte novellesamlingen inneholder fire noveller av vår alles favoritteksistensialist Samuel Beckett (her later jeg som om jeg har lest mer av han).

Da alle novellene handler om ensomhet, isolasjon og død er det er ingen kosebok, samtidig er novellene skrevet så himla tett og flott at man kan komme til å kose seg litt likevel. Eller kaste den i veggen, alt etter som.

Jeg havnet i en slags kombinasjon av disse, da jeg likte det aller meste veldig godt, mens jeg knapt orket å lese ferdig en novelle. Et så tett og rytmisk språk som Beckett har gjør gjerne slikt, da man enten blir veldig sugd inn i det om man finner roen og konsentrasjonen det krever, eller blir støtt fra det om ikke.

For de som vil ha en introduksjon til Beckett blir denne veldig ofte anbefalt rundt om på nettet. Novellene er skrevet rett etter andre verdenskrig, og på fransk som han da adopterte som sitt primærspråk (her oversatt tilbake til engelsk av han selv). Av det jeg har lest synes Céline å være den mest fremtredende referansen. De skriver forskjellig, men det er likt temamessig, og med samme sorte humor.

Skrevet Monday 24. March 2008 klokka 10:32 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: |

2 kommentarer:

  1. Av Beckett har jeg [kun] lest skuespillet «Endgame», og det var virkelig glimrende. Det finnes i sin helhet på nett, og anbefales på det varmeste: Endgame – a play in one act. (Finnes selvsagt også i bokform, for de som får spunk av å lese skjønnlitteratur på skjerm.)


    Sa Stian Andreassen Monday 24. March 2008 klokka 11:02 | #

  2. god, kort og personlig omtale av ei tekstsamling som er en sentral del av et forfatterskap som “definerer” andre halvdel av 1900-tallet vel så mye som kafka og joyce sine (adskillig) mer berømte verker.


    Sa toffa Saturday 17. May 2008 klokka 2:33 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2008/03/first-love-and-other-novellas-av-samuel-beckett/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)