Maskinen som endret verden

Forrige | Neste

Andy Baio er en morsom blogger der har titt og ofte graver opp gammelt, ukjent eller glemt materiale, og gir de et nytt liv på web.

Et av hans siste prosjekter var å finne VHS-ene til dokumentarserien “The Machine That Changed the World“, digitaliserer de, legge ut på Viddler med annotasjoner, og til slutt gjøre alt tilgjengelig som en torrent (3,1 Gb).

“The Machine That Changed the World” er en dokumentar om datamaskinens historie, laget av BBC og WGBH Boston. Den er i fem deler, hver på ca. 50 minutter, gikk på lufta i 1992, og er til dags dato den største dokumentarserien som er laget om datamaskiner. De med litt for mye kunnskap om dokumentarserien om datamaskiner sier også at dette er den beste som noen gang er laget.

Jeg likte den i alle fall veldig godt, uten å være nerdete. Det er en veldig interessant historie om teknologisk utvikling, konsepter, industrialisering og automatisering, med mange interessante intervjuer og perspektiver, og i tillegg morsom. Trenger du noe å hvile øynene på i sommerferien er den herved sterkt anbefalt!

Part 1, Great Brains
..tar for seg de tidlige konseptene som mange, mange år etter førte frem til datamaskinens fødsel. Dette er 1800-tallet, da “computers” refererte til mennesker som satt og regnet. Episoden refererer også fremover til senere episoder, og er på den måten en god introduksjon til serien.
Part 2, Inventing the Future
..handler om den første kommersialiseringen av datamaskinene, og er nok min favorittepisode. Her får du store business-planer, store fall, grunnen til at Silicon Valley har sitt navn, grunnen til at du enda vet hvem IBM er, morsom innsikt i datidens umennesklige programmeringsspråk, samt utviklingen fra vakuumtuber til integrerte kretser, og hvorfor det betyr noe.
Part 3, The Paperback Computer
..er også en veldig morsom episode, med sine hippienerdene (deriblant en viss Steve Jobs) som insisterte på at også privatpersoner kunne ha glede av datamaskiner. Her ser du hva Xerox, av alle, har gjort for den opplevelsen du har med din datamaskin akkurat nå, du får fødselen til grafiske brukergrensesnitt, den personlige datamaskinen, Apple og Microsoft.
Part 4, The Thinking Machine
..handler om kunstig intelligens, og de utfordringer man støter på når maskiner skal tenke som mennesker. Episoden handler like mye om mennesklig intelligens som om datamaskiner, og hovedutfordringene i feltet er omtrent det samme i dag som i 1992. Drister jeg meg til å si.
Part 5, The World at Your Fingertips
..handler om internett før World Wide Web, med tidlige nettbrukere, Usenet, og Minitel, hvor sistnevnte er ett av flere lukkede prosjekter som ble effektivt tatt av dage av Tim Berners-Lee. Dette er en morsom episode, men ganske velkjent. Det mest tankevekkende er kanskje hvor veldig kort tid siden det er alt var veldig annerledes.

Jeg fikk mye ut av hele serien, men alle episodene kan ses uavhengig. Skal jeg velge noen personlige favoritter blir det episode 2 og 3. I alle fall, go have look-see!

Skrevet Wednesday 2. July 2008 klokka 9:53 og arkivert under Film og tv, Medievitenskap, Web og webutvikling. Merkelapper: | | | | | | | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2008/07/maskinen-som-endret-verden/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)