The Brief Wondrous Life of Oscar Wao av Junot Diaz

Forrige | Neste

En bok som vinner både årets Pullitzer for fiction og årets National Book Critics Circle Award og handler om om en overvektig science fiction-nerd som aldri får pult må man ha høye forventninger til!

I boka følger vi Wao-familien fra hans besteforeldres sørgelige liv og endelikt i den Dominikanske Republikk, til hans storbrystede og gangster-elskende mor, til hans rebelske søster, og selvsagt til Oscar selv i sin tragiske men lattervekkende jakt på å få seg noe. Det hele rimelig smart skrevet, med en rekke fornøyelige referanser til dagens populærkultur. Jeg leste den på stranda i sommer, og som en strandbok fungerer den helt utmerket.

Når det er sagt spilte nok mine høye forventninger litt inn her. Forfatteren Jonut Diaz underviser i creative writing på MIT, og det skinner igjennom. Mye fordi den er litt kreativt skrevet, men også fordi noe av denne kreative skrivingen virker å ha lite funksjon for historien, og bare brukes fordi han kan. Eksempelvis holdes fortellerstemmen skjult nesten hele boka, men når den avsløres er det ingenting spesielt med den. Den utstrakte bruken av fotnoter funker forsåvidt også, men virker samtidig som om den er direkte løftet fra David Foster Wallace (RIP!)

Likevel, boken er morsom å lese, og verd å lese, men det er samtidig den minst minneverdige Pullitzer-vinner jeg har lest.

Skrevet Tuesday 23. September 2008 klokka 11:54 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | |

Én kommentar:

  1. DFW er jo nevnt her overfor, så jeg våger meg på å forsyne bloggen med et sitat fra et DFW-essay som jeg synes viser litt av hans storhet:

    “The next real literary ‘rebels’ in this country might well emerge as some bunch of anti-rebels who dare somehow to back away from ironic watching, who have the childish gall actually to treat of plain old untrendy human troubles and emotions in US life with reverence and conviction. Who eschew self-consciousness. The new rebels might be artists willing to risk the yawn, the rolled eyes, the cool smile, the parody of gifted ironists.”


    Sa toffen Wednesday 15. October 2008 klokka 22:57 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2008/09/the-brief-wondrous-life-of-oscar-wao-av-junot-diaz/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)