Catch 22 av Joseph Heller

Forrige | Neste

Denne boka husker jeg at jeg begynte med på flyet til Brüssel i slutten av februar, og jeg ble ikke ferdig med den før nå i sommerferien.

Boka er en klassiker innen antikrigsbøker, og satiriske bøker, men kanskje mest kjent for å ha introdusert begrepet Catch 22 i dagligtale – altså et paradoks i en situasjon som gjør at du taper uansett hva du velger.

Den handler om bombeflypiloten Yossarian i tjeneste i Europa under andre verdenskrig, og er en satrie over byråkrati og meningsløsheten i krig. Boka følger en rekke personer over ganske så mange sider, og inneholder definitivt en rekke morsomme scener. Som en skrevet versjon av tv-serien M*A*S*H.

Grunnen til at jeg brukte et halvt år på å bli ferdig er at det ble svært mange gjentakelser her, der mange av situasjonene og de satiriske poengene blir gjentatt gang på gang, og jeg tok meg til å lure på om det virkelig var nødvendig å bruke så mange sider på å få fortalt denne historien. Det er selvsagt helt opp til forfatteren, og mange er dypt uenig med meg her, men jeg kjedet meg etterhvert veldig i lesningen av denne, og fullførte den mest på trass.

Skrevet Wednesday 20. August 2008 klokka 11:41 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | | |

Én kommentar:

  1. har ikke lest boka. filmen (mike nichols, 1970) er dog et udiskutabelt mesterstykke. vet naturlig nok ikke hvordan filmen ser ut i forhold til romanen, men har jo bladd litt i boka en eller annen gang og fått inntrykk av at de gjentakelsene etc. som Joffen klager på ble skåret vekk i filmversjonen.


    Sa toffen Friday 29. August 2008 klokka 2:17 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2008/08/catch-22-av-joseph-heller/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)