Europa av Geert Mak

Forrige | Neste

Uten at jeg har visst det er jeg veldig svak for god journalistisk bearbeiding av historiske hendelser. Den beste boka jeg leste i fjor var The Looming Tower av Lawrence Wright, og den beste jeg har lest så langt i år er denne.

Nå skal det sies at jeg har lest veldig lite i år, og at disse to kanskje er de eneste to journalistiske bearbeidelsene av historiske hendelser jeg noengang har lest.

Undertittelen til Europa er ganske døll, “en reise gjennom det 20. århundret”, og bakgrunnen er at den nederlandske journalisten Geert Mak i 1999 ble sendt rundt i Europa i ett år av sin moderavis, for å skrive om det hundreåret som var i ferd med å passere. Boka er så delt opp i måneder han reiser i, og steder han besøker. Månedene har kanskje ikke så mye å si, men det er veldig effektfullt å fortelle denne historien med bakgrunn i store og små plasser som hadde betydning, intervjuer med, eller beretninger fra, mennesker som opplevde det, ispedd Mak sin fortellerstemme som binder sammen og fargelegger det hele.

Tematisk er det som seg hør og bør, det handler om første og andre verdenskrig, facismen og jødeforfølgelsen, Sovjets oppstandelse og nedbrytelse, EU, Jugoslavia. Dette er ting som man sikkert burde kunne på rams fra før av, men det gjør man jo typisk ikke, og derfor blir dette en god dose etter- og videreutdanning kombinert med en god leseopplevelse.

En drøy hundrings og rundt 800 sider lesing vil det koste deg. Du får det ikke billigere!

Skrevet Wednesday 26. August 2009 klokka 18:53 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2009/08/europa-av-geert-mak/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)