Crude World av Peter Maass

Forrige | Neste

Crude World er som den antyder i sin undertittel “The Violent Twilight of Oil” ikke spesielt lystig eller positiv lesning. Boka er et bredt blikk på olje, oljeavhengighet og oljebransjens særegne kår og arbeidsmetoder, med bakgrunn i at oljerikdom i de fleste land har vært mer av en forbannelse enn en velsignelse. Med Norge som ett av få unntak.

Gjennom reiser til de fleste kontinent og intervjuer med kjernepersoner får vi den ene kjipe historien etter den andre, fra naturkatastrofen som er Niger-deltaet, til gjennomkorrupte og ultravoldelige Ekvatorial-Guinea, Kinas virksomhet i Afrika, forurensing i Ecuador, Putins metoder i Russland, gjentatte kriger over hele verden etc.

Den røde tråden er korrupsjon, og hvordan oljebransjen (og andre bransjer som driver med knappe naturressurser) gå til kilden for å kunne utvinne, og hvor den som betaler mest under bordet gjerne er den som får kontrakten.

Boka er godt og dramatisk skrevet, og gir en bra oversikt over en industri og dens gjøren og laden. Det jeg savner i den er at den er litt ensidig, og at den kunne gått dypere ned i mulige konsekvenser av, for eksempel, peak oil. I tillegg er konklusjonen ganske tam. Den sier omtrent at sol- og vindenergi er fremtiden, og ikke mye mer enn det.

Men god lesning tross det! Jeg kjøpte den etter å ha lest et intervju med forfatteren, som også er verd å få med seg!

Skrevet Thursday 25. February 2010 klokka 18:45 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2010/02/crude-world-av-peter-maass/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)