Freedom av Jonathan Frantzen

Forrige | Neste

Jeg hadde ikke hørt om Frantzen før jeg begynte å lese anmeldelser både her og der av «Freedom», og også så den begynte å dukke opp på forskjellige lister over hva som selges og leses nu for tiden. Visstnok var hans forrige bok Corrections en slags sensasjon da den kom, uten at jeg har hørt et fnugg om den, og Frantzen er som jeg forstår en av de som rutinemessig pekes på til å være den som vil skrive den neste Store Amerikanske Romanen.

En slik kulturell blunder kan man jo ikke ha på seg, så nå har jeg også lest Freedom og kan uttale meg. Først og fremst så er jeg jo veldig glad i amerikansk litteratur, og spesielt de som blir sagt å skulle skrive de neste Store Amerikanske Romanene. Det er noe med de gode, lange, mikro-episke historiene som stort sett er satt i New York eller New England som tiltaler meg av en eller annen grunn.

Denne handler om ekteparet Walter og Patty Berglund, deres to barn og deres musikervenn Richard Katz. Vi følger Walter og Patty gjennom et helt liv, og gjennom mange forskjellige faser både i livet og ekteskapet. Og samtidig svisjer vi innom en rekke aktuelle temaer som global oppvarming, bærekraftig utvikling, befolkningseksplosjon, Irak og krigsprofittering, demokrater og republikanere og det hele.

Jeg likte boken veldig godt. Som man forventer av forfattere som blir hyllet på denne måten er språket veldig godt, karakterene både gjennomarbeidede og troverdige, og det er generelt mye som lukter Pullizer-pris av denne.

Skal jeg være litt negativ, og også begrunne hvorfor jeg vil bli veldig overrasket om denne eksempelvis vinner noen Pullitzer, så er det at den blir for ujevn. Hovedkarakterene Walter og Patty er begge helt strålende beskrevet, og mange andre karakterer er også det, men så er det noen igjen som kunne hatt godt av litt mer arbeid. På samme måte er det også noen mindre deler i en ellers strålende fortelling som virker litt for lettvint løst.

Men dette er pirk, Freedom er en av de bedre bøker jeg har lest på lenge (i en periode jeg riktignok har lest lite), og jeg blir nok også å plukke opp den sagnomsuste Corrections med det første for å få lest den og.

Skrevet Tuesday 12. April 2011 klokka 18:47 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: |

Én kommentar:

  1. […] og jeg leser bøker, mye bøker. Men bare periodevis. Og nå er vi begge inne i en god steam. Samboer hadde tidlig vært ute og sikret seg en tjukk amerikansk roman av Jonathan Franzen som han sparte […]


    Sa Ikke èn, men TO gode bøker | mariesme.no Ikke èn, men TO gode bøker | en søt symbiose av teknologi og kultur i veven Tuesday 31. May 2011 klokka 10:02 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2011/04/freedom-av-jonathan-frantzen/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)