Brukervennlighet?

Forrige | Neste

jakob holder foredrag og vifter med armene Jakob Nilsen er av de mest profilerte usability-teoretikere på web i dag, og har vært det lenge. Han har skrevet flere gode bøker, og har generelt mange gode tanker om brukervennlighet på web.

Det som derfor undrer meg er hvordan hans egne websider kan fremstå som et sannt hyperteksthelvete. For å ta forsiden først. Her deler han inn i permanent innhold og nyheter. Det er vel og bra, bortsett fra at det permanente innholdet i høy grad også er nyheter, eller i det minste dynamisk, da det blant annet linker til hans Alertbox som oppdateres ca. hver andre uke.

Jeg vil gjette at Alertboxen er det som får flest treff hos han, likevel er oversikten over artiklene her først den femte linken man ser. Eller generelt; hvorfor mangler det helt en meny og en inndeling av innhold på sidene hans?

Alertboxen, som jeg har brukt flere artikler fra i flere oppgaver. Her blir man presentert for en meterlang liste med artikler, sortert i omvendt kronologisk rekkefølge. I de siste år er linkingen til artiklene blitt noe bedre, da han bruker artikkeltittelen som linktekst, og ikke noe mer. Tidligere har han imidlertid ofte linket til noen ord, som ikke har hatt noen umidderlbar sammenheng med artikkelteksten, eksemplevis:

“Web access for disabled users”, leder til artikkelen kalt “Accessible Design for Users With Disabilities”. Why, oh, why?

Og igjen, hvorfor finnes det ikke alternative visningsformer av disse artiklene? Hvorfor er det ikke mulig å se dem sortert etter eksempelvis kategori, i tillegg til kronologisk, og er det egentlig helt nødvendig å utheve de mest populære artiklene?

Relatert; søkemuligheten. Man søke i disse artiklene, da listen er for avskrekkende til i det hele tatt å lese. For det første er søkefunksjonen gjemt bak en link oppe i høyre hjørne, mens det som ligner på en søkeboks midt på sida er for å melde seg til en mailingliste. Men på forsiden er søkeboksen hele tiden synlig.

Viktigere; jeg visste at Nilsen hadde dokumentert en plass at back-knappen var den mest kjente og brukte funksjonen i en webbrowser. Så jeg søker på “back button”. Her får jeg opp artikkelen nedenfor, hvor mine søkeord er uthevet (forøvrig rette artikkel). Det er vel og bra, men når jeg så skal bruke denne som kilde vil jeg for det første ikke presentere en kilometerlang URL i litteraturlisten:

( http://useit.mondosearch.com/cgi-bin/MsmGo.exe?grab_id
=49682925&EXTRA_ARG=&host_id=2&page_id=253
&query=back+button&hiword=BACK+BUTTON+
BACKING+BUTTONS+BACKED+BACKS+
).

Jeg vil heller ikke vise til sensor hvilke søkebegreper jeg har brukt for å komme frem til den. Det jeg derimot vil er å henvise til selve artikkelen, som ligger på http://www.useit.com/alertbox/990530.html. For å få dette til man gå tilbake til den tidligere omtalte listen og lete seg nedover til man finner rett dato for artikkelen (datoen nevnes i tillegg bak artikkeltittelen, sånn at det blir ekstra vanskelig å scanne seg frem til den). Det finnes ikke en link i søkeresultatet til den korrekte plasseringen.

At en så profilert mann innenfor usability kan bryte så mange av sine egne retningslinjer er for meg uforståelig.

(hvorfor all denne aggresjon, spør du? Eksamensperiode, svarer jeg..)

Skrevet Friday 20. June 2003 klokka 19:24 og arkivert under Web og webutvikling.

4 kommentarer:

 1. Jakob får godt betalt fordi han

  1) har studert Usability hos Xerox Sparc
  2) Er høyt profilert

  Dessverre virker det ikke som om han har bedrevet mye forskning siden han var hos Xerox på 70-tallet.

  Istedenfor å bry seg med ham, med det han har å si (Stort sett “re-mixer” av det han fant ut hos Xerox), eller hva han gjør, synes jeg heller man burde fokusere på de som faktisk gjør forskning som er relevant i dag.

  I den forbindelse anbefaler jeg gjerne å ta en titt på det Jarred Spool og hans kollegaer hos User Interface Engineering gjør av forskning og faktisk publiserer på http://www.uie.com/


  Sa Jarle Saturday 21. June 2003 klokka 1:19 | #

 2. Takk for tips, så meg litt rundt der og meldte meg på mailinglisten. Umiddelbart så det _svært_ mye bedre ut enn useit.com!


  Sa Vegard Saturday 21. June 2003 klokka 15:51 | #

 3. Litt sent ute, men ettersom man anbefaler andre nettsteder med godt innhold på brukervennlighet, så er mitt tips Boxes and Arrows: http://www.boxesandarrows.com/
  Stort antall profesjonelle bidragsytere og god kvalitet på innholdet.


  Sa Arve Kvaloy Monday 15. March 2004 klokka 17:41 | #

 4. Tja, sent men godt. Leser Boxes and Arrows selv, og liker også å misjonere litt for New Thinking av Gerry McGovern. Han er flink på det innholdsmessige.


  Sa Vegard Tuesday 16. March 2004 klokka 9:43 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/06/brukervennlighet/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)