Årets årsrapport på nett

Forrige | Neste

screenshot fra årsrapporten

I år som i fjor som i forfjor som året før det igjen har jeg laget årsrapporten for Det Samfunnsvitenskapelige Fakultet ved Universitetet i Tromsø og lagt den ut på nett. Vil man vite hva som rører seg i en fraksjon av det nordnorske forskningsmiljø er dette en bra plass å starte!

Tidligere år har jeg også laget rapporten som fysisk bok og som pdf, men nå finnes heldigvis rapporten kun på web. Ergo mindre arbeid for meg, masse penger spart for universitetet, og lettere å rette feil. Ellers lite fancy å fortelle om rapporten, bortsett fra at den er laget med minimalistisk og strukturert XHTML og med CSS. I bokform var rapporten på ca 200 sider, og har man så mye data som skal inn i samme maler er det en enorm fordel å gjøre det så strukturert og riktig som mulig.

Så vidt jeg vet fungerer sidene bra i alle browsere, men best i Opera og Mozilla. Det er en irriterende feil på noen sider i IE 6, og en irriterende feil på noen linker (hover) i Mozilla. Men det er ganske ubetydelige ting i begge tilfeller.

Dette er siste prosjekt jeg blir å gjøre som ikke er konsentrert om min egen hovedfagsoppgave, som skal leveres om tre og en halv måned, og som jeg fortsatt ikke vet hva skal handle om. Kaldsvetten begynner å presse seg på. Så nå får jeg heller spisse fakturerinsblyanten min, så jeg kanskje overlever dette semestret også.

Skrevet Wednesday 14. April 2004 klokka 11:04 og arkivert under Web og webutvikling. Merkelapper: | |

12 kommentarer:

 1. Vel, koden _kunne_ vel vært mer minimalisert? En egen div med bare en i, forteller meg at div’en kunne vært unngått, for eksempel.

  Men nå bare kverulerer jeg for å slippe å skryte av hvor bra det ble, altså.

  En ting: Blokkjustert tekst i listene (på første side) fører til at det blir seende litt merkelig ut, synes jeg – Det blir veldig lange mellomrom i mange tilfeller, og hensikten med blokkjustering her er vel ikke den klareste.


  Sa Lasse G. Dahl Wednesday 14. April 2004 klokka 11:10 | #

 2. «En egen div med bare en i» skulle vært «En egen div med bare en <h1> i»


  Sa Lasse G. Dahl Wednesday 14. April 2004 klokka 11:11 | #

 3. Nja, den div-en (“logoboks” regner jeg med) med overskriften i har også den funksjonen at den er så-og-så høy, og inneholder bakgrunnsbildet / toppbildet.

  Tror heller jeg kunne unngått den boksen som heter “hele-siden” ved å sette stil på body og html, men da begynner IE å hoste, og jeg har ikke funnet noen annen løsning.

  Du har sikkert et poeng i det med blokkjustert tekst i listene, det er bare noe som er arvet nedover. Men så vidt jeg vet ser det bare teit ut der det står “institutt for planlegging og lokalsamfunnsforskning”, for det er mange lange ord her i en litt for trang boks.

  Dette har jeg ordnet for Opera og IE ved å bruke noen myke bindestreker (&shy;) men Mozilla og Firefox støtter desverre ikke disse, og siden jeg vet du bruker Firefox er det kanskje derfor det ser teit ut? :)


  Sa Vegard Wednesday 14. April 2004 klokka 11:31 | #

 4. Du har nok rett når det gjelder bindestrekene og Firefox. Skrekkelig irriterende. Mener å huske at jeg fant det bugmeldt, mozilla.org er nede akkurat nå.

  Når det gjelder logoboksen, kan jo både høyde, bakgrunn og så videre settes på <h1>, også, da. Problemet med å style <body> for mye kjenner jeg godt – akkurat her er man vel nesten nødt til å kode «IE-vennlig» ennå.

  Og, som nevnt, jeg bare kverulerte, altså!


  Sa Lasse G. Dahl Wednesday 14. April 2004 klokka 11:51 | #

 5. Nå, litt disku-/kvervulering er da bare positivt, så jeg fortsetter :)

  Du har rett i at jeg kunne styla overskriften, det tenkte jeg ikke på, men jeg tror neppe jeg hadde gjort det likevel.

  Skulle jeg det måtte jeg hatt en class på overskriften som jeg slipper nå, og i tillegg synes jeg det er greit å ha en boks for hver seksjon i en side. Så vet man hva som er topp, hva som er hovednavigasjon, subnavigasjon etc. Det blir kanskje litt mindre minimalistisk, men mer strukturert. I tillegg er det greit å ha hvis man med tiden skal putte mer inn i en logoboks (som søkeboksen på mine sider, f.eks)

  Og om noen mot formodning er interessert, her er hva som ellers er feil på sidene:

  • Hovereffekt på linker inne i de to boksene som deler forsiden og oversikten fungerer ikke i Mozilla. Jeg har prøvd alt, og forstår bare ikke hvorfor. Det fungerer overalt ellers.
  • max-witht brukes for å kontrollere at sidene ikke blir bredere enn toppbildet i Opera og Mozilla, men det støttes ikke av IE, så i oppløsninger høyere enn ca 1024 i IE vil det se teit ut. Jeg burde laget et eget stilsett med fast bredde til IE, men gadd ikke helt.
  • noen undersider, bl.a. institutt for psykologi, tror jeg, får sidene en liten horisontal scrollbar i IE. Jeg aner ikke hvorfor.

  Borsett fra det vet jeg ikke om noe, men har heller ikke testet i annet enn nyeste Mozilla / Opera / IE.


  Sa Vegard Wednesday 14. April 2004 klokka 16:27 | #

 6. Det ser meget bra (best?) ut i Safari.

  Her er et par gode tips for kompatabilitetstesting:
  iCapture – Test i Safari 1.2
  IE Capture – Test i Windows IE 6, 5, 4, Firefox 0.8 og Opera 7.23


  Sa - - e r i k - - Wednesday 14. April 2004 klokka 17:22 | #

 7. Er det ikke like greit å bare legge til en

  ul { text-align: left }

  ?


  Sa - - e r i k - - Wednesday 14. April 2004 klokka 17:30 | #

 8. Hm, snedig. Hadde glemt de der! Ser ut som det funker fint i IE helt ned til 4.0..

  Men i følge den Safaritestern ser det ut som om Safari ikke takler myke bindestreker i det hele tatt. Den setter inn en synlig bindestrek alle plasser jeg har satt inn myke (som altså bare skal være synlige hvis linjen skal brekkes).

  (og ja, det er sikkert mye greiere å bare venstrejustere de boksene eller listene..)


  Sa Vegard Wednesday 14. April 2004 klokka 17:35 | #

 9. David Hyatt har allerede implementert myke bindestreker i neste versjon av Safari:

  This excellent blog entry showed up in my trackback a while ago. It basically explains how soft hyphens are supposed to work on the Web and points out that Safari always renders soft hyphens even when they don’t end up breaking a line.

  I thought about just taking the Mozilla route and punting on soft hyphens (i.e., changing KHTML to always hide them), but it turned out to be no harder to just make KHTML work properly with them the way IE6 and Opera do, so I’m pleased to report that KHTML’s soft hyphen behavior now matches those browsers.


  Sa - - e r i k - - Monday 19. April 2004 klokka 13:03 | #

 10. Det var jo flott! Så er det bare den lille Mozilla-kujonen igjen :)

  Oppdatering 21. april: Teksten i de boksene som deler førstesiden og oversikten i to har blitt venstrejustert, noe som løste problemet med at det så rart ut!


  Sa Vegard Monday 19. April 2004 klokka 13:33 | #

 11. Og plootselig var det jo ca. perfekt! En glitrende side. Og så synes jeg tittelen, SV-fakultetet, hørtes så bra ut :-)


  Sa Lasse G. Dahl Wednesday 21. April 2004 klokka 22:37 | #

 12. Takk for det, fortsatt noen irriterende småfeil (se over), men alt i alt er jeg også veldig fornøyd selv!

  ..og “SV-fakultetet” er nok ikke så langt fra sannheten på mange måter :)


  Sa Vegard Friday 23. April 2004 klokka 12:06 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2004/04/arets-arsrapport-pa-nett/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)