Nye URL-er

Forrige | Neste

Jeg har tidligere skrevet om gode, fremtidssikre og meningsfulle URL-er, og hvordan jeg brukte Movable Type til å sette det opp på et annet websted. Der skrev jeg også nesten alt om hvorfor og hvordan jeg gjorde det på det webstedet, så jeg går ikke så mye inn på det.

Likevel, jeg har valgt en litt annen løsning her, som også krever Brad Choates sin MTIfEmpty-plugin. Det jeg ville var at URL til innlegg skal genereres utifra dato og innleggstittel, eller etter innleggskeyword, hvis eksempelvis tittelen var for lang eller dum til å bli URL.

For å få URl-ene til å bli dette, altså tittel eller keyword, skriver man følgende under weblog config → archiving → individual:

<$MTArchiveDate format="%Y/%m"$>/<MTIfEmpty var="EntryKeywords"><$MTEntryTitle dirify="1"$></MTIfEmpty><MTIfNotEmpty var="EntryKeywords"><$MTEntryKeywords dirify="1"$></MTIfNotEmpty>/index.php

Som genererer en URL à-la:

vgrd.dk/arkiv/2004/05/nye_urler/

Videre for månedsarkiv skriver man:

<$MTArchiveDate format="%Y/%m"$>/index.php

Som gir URL-er som:

vgrd.dk/arkiv/2004/05/

Og til slutt for kategorier skriver man:

<MTCategoryLabel dirify="1">/index.php

Som gir URL-er som:

vgrd.dk/arkiv/web_og_webutvikling/

Så er det i grunn bare å rebuilde, og du har helt nye URL-er! Men problemet hvis man ikke setter dette opp i starten er at man får en mengde brutte linker både internt, fra andre og fra Google. Og det er ikke bra. Det løses ganske lett med redirects i en .htaccess-fil, men jeg har ikke orket å implementere løsningen her for jeg trodde jeg måtte skrive hele redirect-fila manuelt.

Men, det var før jeg fant en løsning hos Any Budd som er like enkel som den er genial! Andy forklarer alt som trenges å forklares, men jeg tar noe av det på nytt her. Det geniale er at man kan bruke Movable Type til å generere innholdet som skal i redirect-fila. Det er så simplelt som å lage en ny main index, og klippe følgende inn:

<MTEntries sort_order="ascend"> Redirect permanent /arkiv/<$MTEntryID pad="1"$>.php http://vgrd.dk/arkiv/<$MTArchiveDate format="%Y/%m"$>/<MTIfEmpty var="EntryKeywords"><$MTEntryTitle dirify="1"$></MTIfEmpty><MTIfNotEmpty var="EntryKeywords"><$MTEntryKeywords dirify="1"$></MTIfNotEmpty> <br /></MTEntries>

Rebuild denne, og du får en lang liste over dine innlegg, som ser ca sånn her ut:

Redirect permanent /arkiv/000178.php http://vgrd.dk/arkiv/2004/05/sommertur

..som er akkurat det som skal stå i .htaccess-fila! For kategorier og måneder skrev jeg det inn manuelt.

Fordelen med å ha URL-er som dette er egentlig ganske mange. For det første er ikke standard-URL-ene til Movable Type gode. For det andre gjør det min statistikk mye mer meningsfull å se på, da jeg med en gang ser hvilke innlegg som blir truffet fra søkemotorer og den slags. Og til slutt så er det en god liten søkemaskinoptimeringsteknikk, da Google også vekter URL-er til sider som en del i pagerank-matrisen. Det er lettest med et eksempel, søker du på persille gir det øverste her betraktelig høyere plassering enn det nederste:

http://www.persille.no/
http://persille.domene.no/
http://www.domene.no/persille/
http://www.domene.no/katalog/persille.html
, og til slutt
http://www.domene.no/katalog/000123.html (hvor “persille” bare er en del av innholdet.)

Og ikke minst slipper jeg at dette skal gnage på meg fremover!

Skrevet Friday 7. May 2004 klokka 3:06 og arkivert under Web og webutvikling. Merkelapper: | | | | |

2 kommentarer:

 1. Eg har hatt planar om noko liknande for bloggen min lenge, men har ikkje hatt lyst til å (mis)bruka keywords-feltet for dette. Ventar derfor til Movable Type Pro kjem, og håpar denne har støtte for eigendefinerte felt.

  Men når det gjeld meiningsfulle sidenamn i statistikken, finst det ei endå meir elegant løysing, iallfall so lenge du brukar statistikkprogrammet AWStats. Dette kan visa sidenamn i tillegg til adresser i statistikken. Eg har skrive litt om dette før, men ser artikkelen er noko utdatert. No brukar eg nemlig Movable Type til å generera oversikta over adresseer og sidenamn heilt automatisk. Sjå sidenamnmalen min.


  Sa Karl Ove Hufthammer Friday 7. May 2004 klokka 11:20 | #

 2. Jeg tenkte også på at jeg brukte opp keywords-feltet, men har samtidig ikke funnet noe annet å bruke det til, så lot det bare stå til.

  Det finnes imidlertid en annen løsning, med en plugin Skrevet av Dave Dribin. Med den lager du URL-er av keywords-feltet hvis du skriver URL-tittelen inne i klammer. Altså skriver du [min url] blir det URL-en, og så kan du ellers bruke keywordsfeltet som før. I grunn en bedre løsning. Kanskje jeg går over til den hvis jeg får tid en dag.

  Angående statistikk så er jeg prisgitt en gratis javascript-basert sak, som jeg ikke kan konfigurere stort selv. Webhotellet mitt kan ikke tilby noe bedre nå, men jobber så vidt jeg vet med saken.


  Sa Vegard Friday 7. May 2004 klokka 12:39 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2004/05/nye-url-er/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)