Leve, for å fortelle av Gabriel Garcia Marquez

Forrige | Neste

cover: leve, for å fortelleGabriel Garcia Marquez er noe som sjeldent som en mangemillionselgende og brilliant forfatter, og boka med den litt dølle tittelen er første del av hans memoartrilogi.

Denne delen tar for seg forfatteren fra ungdomsårene og frem til ca. tredveårsalderen, hvor fokus er hans læretid som forfatter og reporter, og hans maniske lesning av all mulig slags litteratur i denne tiden. I tillegg til å tegne et fint bilde av seg selv, og gi oss bakgrunn for noe av det som ligger til grunn for hans mest kjente romaner “Hundre års ensomhet” og “Kjærlighet i Koleraens tid”, gir den også et bilde av de politiske konfliktene og levekårene i Columbia i etterkrigstiden. Noe som forøvrig kjennetegner alle hans bøker.

Memoarer og selvbiografier er noe jeg vanligvis ikke leser, eller finner noe særlig interessante, men siden jeg har lest en del av Marquez, og siden han skriver så bra gjorde jeg et unntak her, og som forventet fungerte boka omtrent like godt som (selvbiografisk) roman, og de drøye firehundre sidene gikk unna på kun få dager.

Boka finnes hos bokhandlere, Narvesen og andre storkiosker for en knapp hundrelapp, og er vel verd å få med seg for de som har et forhold til forfatteren. For de som ikke har det kan jeg heller anbefale nettopp “Hundre års ensomhet” og “Kjærlighet i Koleraens tid” som en introduksjon, gjerne i den rekkefølgen.

Skrevet Monday 14. February 2005 klokka 10:15 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2005/02/leve-for-a-fortelle-av-gabriel-garcia-marquez/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)