Linkblogg

Forrige | Neste

Det er populært med egne linkblogger, eller sideblogger, hvor man kan dumpe linker man kommer over uten å legge så mye energi i å skrive om dem. Jeg har lenge ønsket meg en sånn, da jeg som kjent vil ha alt det de andre barna får.

Og nå har det blitt: linkbloggen min har som smått begynt å presentere seg på forsiden, under hovedinnlegget, ved siden av nylige innlegg, og har fått eget arkiv. Hvilke linker som vil dukke opp her vil sikkert variere, men jeg gjør absolutt ingen krav på å være orginal, og du vil sikkert se gjengangere fra andre linkblogger. Av samme grunn vil jeg sjelden kreditere link-kilder.

Mange bruker tjenester som del.icio.us for å samle linker, og kombinerer dette med tjenester som Feedburner for å tilby RSS eller Atom av disse linkene. Dette er imidlertid lett å sette opp selv i Movable Type, og jeg foretrekker å ha ett brukergrensesnitt å forholde meg til for det jeg publiserer her.

Sånn gjorde jeg det:

I main index slettet jeg alt, og satt kun inn følgede kode:

<MTEntries lastn="5">
<p><a href="<$MTEntryBody$>"><$MTEntryTitle$></a><br />
<$MTEntryExcerpt$> (<$MTEntryDate format="%e. %B, %Y" lower_case="1"$>)</p>
</MTEntries>

Dette sier at Movable Type skal vise de fem siste linkene, sette det som står i kroppen til innlegget inn i en <a href="..">, sette tittelen som linktekst, og presentere utdraget (excerpt-feltet) under dette. Grunnen er at jeg skal skrive minst mulig selv. Jeg har linkteksten som tittel, kopierer URL-en inn i entry body, og skriver eventuelt noe i excerpt-feltet. Sånn ser det ut for meg:

skjermdumt av linkblogggrensesnittet

Denne filen inkluderer jeg så på forsiden min ved hjelp av en enkel <?php include (".."); ?>. Det finnes nok bedre måter å gjøre dette på, blant annet tror jeg man kan bruke Atom-fila til dette, men jeg har ikke funnet ut av det enda.

Koden for hovedarkivet er følgende:

<MTEntries lastn="10">
<p><a href="<MTEntryBody>"><MTEntryTitle></a><br />
&rarr; <MTEntryExcerpt></p>
</MTEntries>

Som viser de ti siste linkene først, og koden som gir en liste over månedsarkivene under er følgende:

<ul>
<MTArchiveList archive_type="Monthly">
<li><a href="<$MTArchiveLink regex="stripFile"$>"><$MTArchiveTitle$></a></li>
</MTArchiveList>
</ul>

Koden du setter inn i for månedsarkivet er samme som over:

<MTEntries>
<p><a href="<$MTEntryBody$>"><$MTEntryTitle$></a><br />
<$MTEntryExcerpt$> (<$MTEntryDate format="%e. %B, %Y" lower_case="1"$>)</p>
</MTEntries>

(I disse to malene kommer selvsagt kodene for resten av teksten og layouten på sidene i tillegg)

Sist men ikke minst, linkbloggen har sin egen Atom-feed, som er den mest fornuftige måten å følge linkbloggen på. Feeden skal virke (selv om Bloglines har cachet en gammel versjon, og for min del nekter å oppdatere den til den nye). Sånn her skal den fungere. Jeg har endret atom-malen for å få dette til, men skriver ikke hvordan da jeg tror jeg har gjort noe litt ustandardisert. Den validerer, men viser ikke til permalinker på denne sida, som jeg tror er et krav. (Om noen skulle være interessert i malen min så kan jeg sende den som e-post). Uansett, den fungerer som jeg vil at den skal fungere, og det betyr at du lett kan følge med på linkbloggen uten å besøke sida her!

Skrevet Wednesday 16. February 2005 klokka 13:42 og arkivert under Web og webutvikling. Merkelapper: |

2 kommentarer:

 1. Det er jo flere som har tenkt på dette. Ikke først og fremst fordi alle andre barna har det, men mest fordi jeg også kunne tenkt meg å bare linke til ting jeg kommer over uten å måtte skrive et helt innlegg om det (jeg prøver å ikke la bloggen min bli et sted hvor jeg kun kommenterer ting jeg har funnet på nettet).

  Så dette var kanskje den inspirasjonen jeg trengte, og dessuten har du jo fortalt meg akkurat hva jeg må gjøre, så hva for unnskyldninger finnes da… ?


  Sa Kenneth T. Brodal Friday 18. February 2005 klokka 1:59 | #

 2. Og nå har jeg oppdatert innlegget med resten av koden man trenger, så da klarer jeg ikke å se noen unnskyldning.

  Dette kan selvsagt gjøres mer avansert, med permalinker og kommentarmulighet for linkene, og med kategoriarkiver, men jeg ser ikke at dette er noe poeng for min del.

  Forøvrig er jeg interessert i hvordan folk ser atom-feeden i Bloglines. Min Bloglines bruker fortsatt den gamle versjonen som jeg testet med, og vil ikke oppdatere til den nye uansett hva jeg gjør. Det jeg ser i Bloglines er en falsk link på tittelen, URL-en under og ikke utdraget i det hele tatt, mens den skal fungere likens i Bloglines som den gjør på selve siden. Altså sånn her.

  Tilbakemelding mottas med takk og bukk!


  Sa Vegard Friday 18. February 2005 klokka 12:51 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2005/02/linkblogg/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)