Vest for solen, syd for grensen av Haruki Murakami

Forrige | Neste

For noen uker siden leste jeg Norwegian Wood av Murakami, som fenget meg en hel del, og kjøpte denne da jeg kom over den i en bokhandel.

Bøkene er ganske like. Begge to har relativt rett-frem tema, noe Murakami ikke først og fremst er kjent for. Begge har utgangspunkt i en ung mann som vokser opp utenfor Tokyo, men flytter inn på slutten av 60-tallet for å studere. Og begge hovedpersoner har problemer med femme fatale-aktige damer, som river følelseslivet deres i filler, får så å trampe litt på det.

De skiller seg fra hverandre ved at Vest for solen.. ikke er halvparten så lang, og at det her er hovedpersonens utvikling og opplevelser som voksen, ikke som ungdom, vi følger. Hajime nærmer seg 40, og er i utgangspunktet en vellykket mann med kone og barn og god jobb. Når han møter igjen en tapt barndomsvenninne han alltid har savnet må han reflektere over hvor han er i dag vs. hvor han kanskje heller vil være, eller kunne vært.

Tema i begge bøkene er av den standard at de fort kan gi grunnlag til kjipe leseropplevelser, men nok en gang ble jeg veldig fenget av Murakamis stil og fortellerevne, og leste boka nesten i ett strekk. Jeg liker begge bøkene av samme grunner, og anbefaler nok en gang. Og enda har jeg ikke lest de som er regnet som virkelig gode.

Oversettelsen til norsk hadde jeg ingen problem med, men de engelske er visst regnet som bedre, og han er i alle tilfelle så ukomplisert å lese at jeg nok vil lese de fremover.

Skrevet Wednesday 6. April 2005 klokka 14:22 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | |

Én kommentar:

  1. Enig! Murakami skriver fantastisk :) Av de jeg har lest (= de to du har lest samt Trekkoppfuglen) synes jeg Norwegian Wood er best… Har nettopp kjøpt hans siste bok “Kafka på stranden”, og gleder meg til å lese den!


    Sa Marit Tuesday 3. January 2006 klokka 12:57 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2005/04/vest-for-solen-syd-for-grensen-av-haruki-murakami/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)