A Long Way Down av Nick Hornby

Forrige | Neste

Jeg har stort sett brøytet meg gjennom det Hornby har kommet med siden jeg først leste High Fidelity for mange år siden. High Fidelity, Fever Pitch, 31 Songs og The Pollysyllabic Spree er alle gode bøker for Hornby er en observant forteller, og skriver morsomt om ting han har sterke følelser for (altså fotball, musikk og litteratur).

Utgangspunktet i A Long Way Down (dårlig oversatt tittel på norsk er Fritt Fall) er fire høyst forskjellige mennesker som møtes på toppen av Topper House i London en nyttårsaften, for å ta livet av seg. Det er neppe noen overraskelse at de ikke gjør det. Historien drives frem ved at de fire karakakterene har skrevet direkte til oss, altså leseren, hvordan de opplevde de forskjellige episodene som utgjør handlingen.

For å ta det positive først så er Hornby flink med dialog og med å skape karakterer, og det er mange ganske morsomme episoder her. Spesielt den ufordragelige tenåringen Jess kommer med flere gullkorn. Og måten historien fortelles på er litt snedig.

For å ta det negative så er det rett og slett ikke en spesielt god bok. Den inneholder ingenting av det Hornby er flink på (altså fotball, musikk og litteratur), den er ikke troverdig på noen måte, og de fleste karakterene mangler det lille ekstra som får deg til å faktisk bry deg.

Da jeg satt den inn i hylla igjen tenkte jeg “oi, den ga meg ikke mye”, så selv om det er helt grei underholdning, er det heller ingenting mer enn det, og en bok man godt kan unnlate å lese.

Skrevet Monday 24. April 2006 klokka 11:16 og arkivert under Litteratur. Merkelapper:

3 kommentarer:

 1. Selv er jeg svak for About a Boy, både som bok, film og sang (“Something to Talk About”). Dersom de senere bøkene er like bra har jeg vel noe å se fram til en eller annen gang…


  Sa i1277 Friday 28. April 2006 klokka 21:18 | #

 2. Joda, jeg liker About a Boy, Fever Pitch (fungerer selv om man ikke er interessert i fotball), High Fidelity og samlingene 31 Songs og The Pollysyllabic Spree.

  Denne boken, samt How to be Good som kom før, er derimot bøker man kan vente med å lese, eller droppe å lese.


  Sa Vegard Saturday 29. April 2006 klokka 20:06 | #

 3. Syns mye av det Hornby skriver er veldig bra, selv om han holder med helt feil lag da… Selv liker jeg High Fidelity best, men både 31 Songs og Fever Pitch (på tross av Arsenal) er lesverdige.


  Sa Øyvind Hoven Oftedal Saturday 29. April 2006 klokka 23:27 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2006/04/a-long-way-down-av-nick-hornby/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)