Caféer i København

Forrige | Neste

NB: Halve dette innlegget ble skrevet i juni 2004, resten av halvdelen i mai 2006. Da jeg ikke bor i København lengre må folk gjerne utvide med egne forslag og betraktninger i kommentarene!

Linkene går til AOK – Alt om København sin omtale av plassene, om de finnes. Der er også adresser. Merk også at bodegaer og generelle ølhull ikke er nevnt her, og er en helt annen, og ofte morsommere, historie!

veggen på Tjili Pop

Helt siden vi skulket alle gymtimer for å sitte på café på videregående har jeg, vel, tilbragt veldig mye tid på caféer. Jeg har stort sett alltid gått på café etter skole eller jobb for å lese avis og drikke kaffe i en stund før hjemturen.

Det var derfor en høyt prioritert oppgave å finne meg en eller flere nye stamplasser da jeg flyttet til København.

Førsteinntrykket var litt blandet. Mange caféer her er veldig like, med mørke tremøbler, og ligner mer på ølhull enn caféer. Skremmende mange spiller forferdelig musikk, eller enda verre, radio. Mange har elendig kaffe, og mange har ikke (nok) aviser.

Men etter et par år har det utpekt seg noen plasser som jeg liker å gå på. Alle har fortsatt mørke tremøbler, men det blir man vant til. I geografisk rekkefølge hjemmefra, mine favoritter:

Nørrebro

Café Stefanshus (Stefansgade 22) er jeg ofte på, da den bare ligger noen hundre meter hjemmefra. En slags blanding av ølhull og café, med et veldig variert klientell. Og mange biljardbord, selv om de fleste står i en egen seksjon av huset, så de ikke bråker for mye. Har alle aviser, spiller stort sett musikk i kategorien ikke-irriterende og har god kaffe og billig øl. Pluss for diverse typer saft (varm eller kald) som man kan kjøpe, og for å ha en egen caféhund, Vito, som springer rundt og hilser på. I tillegg hyggelig betjening.

Saxons ligger litt lengre ned i gata, og er noe mer moderne. Er også bra på kveldstid, og har åpent lenge, men jeg er der mest på dagtid da det er så fint og stille der. Har bra kaffe, mengder med aviser, og stort sett ok musikk. Pluss for mange gode bruncher.

(resten skrevet to år senere)

Temple Bar nede i Nørrebrogade var en av de første caféene jeg møtte i København. Lokal kunst på veggene, gamle sofaer og ellers ok innredning, relativt hyggelig betjening, masse aviser og biljardbord i toppetasjen.

Hele Blågårdsgade (sidegate til Nørrebrogade) er en veldig fin gate, med mange caféer og fine butikker. Favoritten her er klart Props: liten og trang, møblene er til visstnok til salgs, man kan kjøpe varm saft der, og alt er egentlig ren hygge.

Tjili Pop, o’ mitt hjarte græder, ble nok min klare favoritt av alle caféer i København. Veldig hyggelig, bra innredet, Höegarden på fat, Husk Mit Navn på veggene, fotballspill i kråa, arti utsikt mot gata. Snufs. Illustasjonen til innlegget er derfra.

Sentrum

Ferdig med Nørrebro. I sentrum gikk jeg lite på café, men når jeg gjorde det var det her:

Kul Kaféen gikk jeg mest til av gammel vane, da de verken har spesielt godt kaffe- eller avistilbud. Men de har fotballspill, sjokoladeautomater og er en fin liten bule.

La Fontaine når man hadde lyst på billig øl og skramlende jazz. Når jeg tenker meg om drakk jeg nok mye mer på La Fontaine enn jeg brukte den som café, men det er en bra plass.

Roberts Coffe, fordi den er så Starbucksy, og av og til er det rett og slett det man vil ha.

Vesterbro

Café Riga er en av de første jeg fant, og forelsket meg i. Sannsynligvis fordi den skiller seg noe ut i forhold til resten av Københavns caféer. Først og fremst er den mye hippere, og noen ganger blir man også vurdert på hipphetsskalaen sin når man går inn. Men når det er sagt forble det en klar favorittplass, med billig øl på dagen.

Alternativt ble det gjerne Bang & Jensen, også av det hippere slaget, men med ok mat, kaffe, øl og uteservering.

Resten

I resten av byen gikk jeg mest på det som var i nærheten, eller der man bare havnet. I forhold til Norge er caféene mye mer rufsete, og nesten alle inneholder noen form for spill – om det er backgammon eller sjakk til låns, eller biljard- og fotballbord på plass. Et spillende folk er de, de der danskerne.

Relatert: Bolig i København og konserter i København.

Skrevet Tuesday 30. May 2006 klokka 12:58 og arkivert under København. Merkelapper: | | |

3 kommentarer:

 1. Kjempesaker!
  Gleder meg til neste købentur.


  Sa Thomas Tuesday 30. May 2006 klokka 15:10 | #

 2. Man kommer jo ikke utenom Märkbar på vesterbrogade. En rufset rockecafe der de alltid spiller god musikk. Øl er relativt dyrt,men det driter man i når betjeningen er god og musikken er topp. De har noen ganger konserter (på cafeens ca 50 kvm), og eieren er en uttalt fan av norske Skambankt. Utover dette sies det at cafeen er 22 Pistepirkos foretrukne hang-out sted i København.


  Sa beatbop Friday 16. June 2006 klokka 13:43 | #

 3. Ooh, at jeg faktisk klarte å glemme Märkbar er bare et trist tegn på at det er alt for lenge siden jeg har bodd i København. Definitivt en av mine favorittplasser!


  Sa Vegard Tuesday 20. June 2006 klokka 8:21 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2006/05/cafeer-i-kobenhavn/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)