En måned med Ubuntu

Forrige | Neste

Som sagt så gjort, mitt nyttårsprosjekt ble å begynne med Linux, en bestemmelse som var dømt å få oppfølgerposter.

I skrivende stund har jeg benyttet Ubuntu som operativsystem både på jobb og privat i litt over en måned, noe jeg regnet med skulle være mer dramatisk enn det har vært, på alle måter.

De gode tingene

Noe av det gode er rett og slett at jeg ikke har hatt noen nevneverdige problemer med å bruke Ubuntu som operativsystem på jobb.

Jeg har tilgang til nettverk, fellesdisker og nettverksprintere, Evolution kobler seg problemfritt mot Exchange for kalender og mail, Firefox og Filezilla fungerer som man forventer, Pidgin er mer behagelig enn MSN, og jeg har klart meg bedre enn forventet med Gimp som grafisk programvare heller enn Photoshop.

Det er imponerende at det går så bra, siden eksempelvis Evolution må gjette seg til hvordan Microsoft Exchange fungerer, men dette forventer man også av et operativsystem som vanlig sluttbruker. Om det ikke hadde fungert kunne jeg heller ikke brukt det. Men det fungerer altså problemfritt.

De bedre tingene

Som sagt da jeg bestemte meg, Compiz Fusion er bra for din desktop. Noen ting har jeg måtte slå av fordi det har vært for flashy og støyende, som ring switcher, mens andre ting som zooming av desktop, transparens på applikasjoner, AWN som dock, flere desktoper, intelligente screenshots etc. er vanskelig å leve uten når man har blitt vant til det.

Installering og vedlikehold av både operativsystem og installerte applikasjoner via Synaptic / apt er mye bedre enn Windows Update og en trillion egne programmer som skal sjekke etter oppdateringer i tide og utide. Å prøve ut forskjellig programvare er også rørende enkelt.

De litt dårlige tingene

Jeg plagdes noe med å få maskinen opp på min eksterne 24″ widescreen-skjerm på jobb, da denne kjører mye høyere oppløsning en laptop-skjermen. Men det ordnet seg til slutt, og dette er ikke lett i Windows heller. (IBM / Thinkpad har imidlertid et eget presentasjonsstyrerprogram tilgjengelig for Windows som fungerer flott!) Dette fungerer nå, men jeg kræsjer også noen ganger grunnet dette.

Det er irriterende at vifta går konstant, og at batteriet varer mye kortere. Dette er en kjent sak, og det jobbes med å fikse det. Jeg har maskinen min på strøm nesten hele tiden, men dette kan være en showstopper for mange som reiser mye med maskinen. Og viftelyd er irriterende.

Jeg har av og til problemer med å spille video i Firefox, uansett hvilken medieplayer-plugin jeg bruker.

Jeg har installert Windows-fonter siden jeg jobber mye med web, men renderingen av fonter er generelt noe dårligere enn på Windows / Apple.

Og det er diverse applikasjoner som er bedre på Windows da.

Konklusjon

Totalt sett er jeg mer fornøyd med desktopen min på Ubuntu enn i XP, mens det er andre ting (spesielt applikasjoner) jeg er mer fornøyd med i XP. Fra dag til dag er det imidlertid mye det samme hva jeg bruker, da ingen skiller seg dramatisk ut i positiv eller negativ forstand.

Jeg blir imidlertid å fortsette med Ubuntu som primært operativsystem, og fortsatt ha XP installert, og her er hovedgrunnene til det:

Konklusjonen i fremtiden kan være at jeg på et tidspunkt hopper over til Mac, ikke Linux, men uansett ser det veldig ut til at Microsoft taper første runde.

Skrevet Friday 1. February 2008 klokka 15:16 og arkivert under Generelt. Merkelapper: | | |

6 kommentarer:

 1. Velkommen til Ubuntu! :-) Det sant at Ubuntu i standardkonfigurasjon eter seg gjennom batteriet fortere enn Windows, og forsøkene på å kutte strømforbruket i de senere releasene er jo i stor grad gjort opp for ved mer strømkrevende effekter som Compiz. Jeg har skrudd dette av på min Thinkpad, og kjører i tillegg powertop når jeg er strømløs. Da får jeg 4 timers batterilevetid, som bare er marginalt mindre enn det jeg pleide å få med XP (XP insisterte forsåvidt på at jeg hadde 5 timer tilgjengelig, men pleide å gi opp etter 4:15 elns). :-)

  Min erfaring med powertop er også at den gir mer presise anslag for gjenværende batteri enn den innebygde måleren…


  Sa Eirik Newth Friday 1. February 2008 klokka 15:40 | #

 2. Jeg anbefaler deg forøvrig også å installere VMWare (gratisutgaven) for å kjøre Windows-ting uten å måtte reboote maskinen. Uvurderlig kjekt på alle plattformer. :)


  Sa Håvard Pedersen Friday 1. February 2008 klokka 17:51 | #

 3. Gratulerer fra meg, også!

  Jeg merket en distinkt reduksjon i viftestøy, og tilsvarende økning i batterilevetid, da jeg gikk over til Ubuntu på min nye bærbare – men da gikk jeg fra Vista, da – det er mulig XP ville vært snillere med batteriet mitt. Eller så kan det selvfølgelig ha noe med hardwarekonfig å gjøre.

  Konklusjonen din inneholder mange viktige punkter som jeg skal ta med meg. Det at man like godt kan bytte først som sist, er for eksempel et veldig godt poeng. Det er ingen tvil om hvor de viktigste nyvinningene skjer akkurat nå.

  Jeg støtter også tipset om virtualisering. Jeg er selv veldig fornøyd med Virtualbox, som også er fritt, og lar opprette virtuelle maskiner og installere hvilket OS som helst. XP kjører glatt i virtuell boks hos meg!


  Sa Lasse G. Dahl Saturday 2. February 2008 klokka 1:43 | #

 4. Må selvsagt henge meg med på gratulasjonslaget, men det kommer vel kanskje ikke uventet på deg. ;-)

  Viruelle maskiner skjer det mye på for tiden. Virker som det legges opp til bedre støtte for dette “out of the box” i neste utgave av Ubuntu også. Testa i dag “virt-manager”, etter å ha sett denne:

  UbuntuWeeklyNewsletter/Issue76

  Windows XP virka en smule treg på meg når jeg kjørte dette, men har ikke fått tid til å se mer på årsak ennå.


  Sa Lon Monday 4. February 2008 klokka 22:25 | #

 5. Ja takk til alle usual suspects! :)

  Jeg har sjekket ut virtualisering littegranne, spesielt var jeg interessert i om jeg kunne få opp Grub i en virtuell maskin sånn som oppsettet mitt er nå, og så boote XP derifra, men det går visst ikke.

  Så jeg tror jeg blir å vente litt med dette. Grunnen er at maskinen min har en veldig rar partisjonering nå (min feil, dog) samt litt annet grums, så jeg har lyst til å backe opp data, formattere, partisjonere litt fornuftig, og så kjøre en clean install av neste utgave av Ubuntu og få til virtualisering samtidig.

  Jeg har en IT-avdeling som liker Linux og flere på jobb som bruker det, så jeg kan sikkert få litt drahjelp om jeg skulle trenge det!

  ..og andre tips settes selvsagt også pris på :)


  Sa Vegard Tuesday 5. February 2008 klokka 9:20 | #

 6. Dette er kanskje noe for deg, boote xp-partisjonen igjennom vmware.

  http://www.vmware.com/support/ws45/doc/disks_dualboot_ws.html


  Sa affle Sunday 23. March 2008 klokka 23:31 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2008/02/en-maned-med-ubuntu/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)