Hermanas av Torgrim Eggen

Forrige | Neste

Denne kjøpte jeg for flere år siden, da det var mer nylig at jeg hadde besøkt Cuba, og da jeg også likte Eggens journalistikk og tenkte han sikkert ville kunne skrive en bra bok om Cuba.

Da jeg hadde kjøpt boka gikk det opp for meg at jeg tenkte på Herman Willis sin journalistikk, hadde i forbifarten forvekslet han og Eggen i mitt eget hode, og at jeg den gang hadde absolutt intet forhold til Eggen fra før av.

I ettertid ser jeg (på min egen blogg) at jeg også har lest Manhattan av Eggen, men glemt at det var han. Det er også en flott bok, så jeg føler Eggen har kommet veldig dårlig ut i mitt minne. Beklager.

Hermanas betyr søstre på spansk, og boka handler i utgangspunktet om en ung cubansk dikter og hans kjærlighetsforhold til en søskenpar av typen søstre. Boka handler imidlertid vel så mye om Cuba etter revolusjonen, og spenner fra ca 1958 og opp til 80-tallet. Vi kommer innom mange av de viktige hendelsene i Cubas historie som invasjonen i Grisebukta, okkupasjonen av den Peruvianske ambassaden og sovjets tilstedeværelse. Mange av de sosiale og politiske forholdene på Cuba, som fordeliger av boliger og arbeid, sensur og kontroll. Og de mer mennesklige forholdene som kjærlighet, patriotisme og opportunisme. I tillegg er det rett og slett en god historie om Raúl, søstrene og deres venner.

Jeg likte boka veldig godt. Skal innrømme at det var en ekstra dimensjon at jeg har vært der, kjenner igjen bydelene i Havana, stranda, motorveien, de andre byene. Og uten å ha lest mye annen cubansk litteratur føler jeg Eggen skaper en troverdig cubansk historie med kun cubanske hovedpersoner. Det kan være det bare føles sånn for en annen nordmann, men jeg tror faktisk ikke det, og det er ingen liten bragd. Den er bra som et korrektiv til den ofte gjeldende holdningen om at Cuba er en av de “gode” autoritære regimene i verden.

Skal kjøpe mer av Eggen med tiden, og for hans helt egen skyld, ikke for Herman Willis sin skyld.

Skrevet Thursday 14. April 2011 klokka 13:02 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2011/04/hermanas-av-torgrim-eggen/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)