Kindle på meg òg

Forrige | Neste

For en måneds tid siden kom jeg over et innlegg om Kindle som refererte til et annet innlegg om Kindle, som i løpet av rundt fem minutter fikk meg til å kjøpe en Kindle Paperwhite. Jeg har tenkt på dette lenge, men utsatt det hver gang.

En grunn til utsettingene er at jeg ikke har orket sette meg inn i hvilken Kindle man skal ha, men jeg fikk over beskjed om at det er Paperwhite. En annen grunn er at jeg liker de fysiske samlingene av musikk, film og bøker, og egentlig ikke ville ha en sånn kjønnsløs dings bare for å lese.

Men et mye viktigere faktum er at jeg knapt har lest en bok siden jeg ble far for snart to år siden. Så jeg trengte en grunn til å lese mer. Om så bare dårlig samvittighet av å ha brukt en tusing på en dings som man kun kan lese bøker på.

Samtidig er erfaringen min med veldig tilgjengelig digital musikk at det har snudd på hodet hvor mye musikk jeg hører. Det var alt jeg interesserte meg for i et drøyt tiår, så dabbet det av, så har det tatt seg veldig opp igjen. Jeg trengte noe lignende for litteratur.

Så, etter en knapp måned med en Kindle må jeg, som de to innleggene øverst, også lovprise denne dingsen. En veldig viktig ting for meg er at jeg kan lese på sengen. Vi har ofte en (halv)sovende toårs krabat sammen med oss, og da funker det dårlig å ha på lys. Men nå kan jeg lese uten lys, og uten å forstyrre noen.

At terskelen for å sjekke ut, og få tak i, litteratur er lavere er også et stort pluss. Tilfeldigvis surfet jeg etter noe å lese etter noen år ute av loopen, tilfeldigvis var jeg innom Pulitzer-prisen da, og så at jeg var der tre timer før årets utdeling. Tre timer senere var jeg tilbake og leste om vinneren, tre minutter etter hadde jeg et gratis utdrag av boka lastet ned. Fire minutter etter leste jeg i den. Og i går gjorde jeg den ferdig.

Så jeg kan ikke se på bøkerne i hylla i ettertid, men jeg får i det minste lest de. Og slipper å flytte på de. Og slipper å holde tunge bøker. Og slipper å bruke lys. Og får tak i det med en gang. På veldig mange måter er det her en suverent mye bedre måte å lese på.

Men ref. å få tak i litteratur med en gang, her må det skytes inn at det er trist å bivåne norsk bokbransje oppi dette. Hør: dere er for små til å være kresne på formater. Selg bøkerne, gi oss alle formatene til alle lesebrett, veldig gjerne uten DRM, og gjør det for pokker lett å få bøkerne inn på dingsene etter vi har betalt. At man må installere fire programmer for å kunne lese norsk litteratur på det suverent mest brukte lesebrettet i verden er helt absurd, og ikke minst må det være utrolig dårlig business.

Gratis tips: en Kindle kan man maile en bok til. Avsenderen må vite adressen til Kindlen, og eieren må godta avsenderadressen. Begge deler er fort gjort, veldig lett å lage en forklaring på, og trengs bare å settes opp én gang. Det betyr at norsk litteratur faktisk kan dukke opp på din Kindle automatisk etter du har klikket kjøp, omtrent like sømløst som fra Amazon. Den norske bokhandleren som orker å bruke tre utviklertimer på å muliggjøre dette vil få veldig mange lojale kunder fremover.

Skrevet Sunday 12. May 2013 klokka 20:02 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2013/05/kindle-pa-meg-og/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)