The Orphan Master’s Son av Adam Johnson

Forrige | Neste

orphan-master-johnsonDa jeg nylig fikk ut fingeren for å kjøpe en Kindle trengte jeg også noe å lese. De gangene en bok ikke fører til den neste, eller jeg får en anbefaling fra noen venner, så går jeg gjerne til prisvinnere, som Booker eller Pulitzer eller andre kritikerlister. Så også denne gang. Det spesielle ved å kjøpe en sånn her bok på Kindle for første gang var hvor slående tilgjengelig ting er. Jeg hadde begynt å lese en gratis sample av denne boken bare minutter etter at den var annonsert som årets vinner, da jeg tilfeldigvis var å sjekket dette på samme dag som vinneren ble annonsert.

Det er veldig kult, men gjør jo ikke litteraturen noe bedre. Jeg hadde store forventninger til denne, rett og slett fordi det nesten alltid er skikkelig, skikkelig gode bøker som vinner Pulitzer, og jeg har hatt stor glede av å lese de før. Denne også, forsåvidt, men ikke i så stor grad som andre.

Boka er satt i Nord-Korea, og følger vår helt Jun Do (John Doe, geddit?) gjennom flere livsfaser og store strabaser. Den har to deler, hver ca. halvparten av boka, og spesielt den første delen syntes jeg ble noe langdryg til tider, med en del skriverier som virket litt for utbroderende eller formålsløst for meg. Andre del introduserte for meg noen mer interessante karakterer, som jeg brydde meg mer om, og tok opp opplevelsen igjen, selv om også deler her var litt irriterende. Adam Johnson er professor og underviser i creative writing ved Stanford, og noe av skrivingen her er kreativ, men som jeg også har opplevd med andre skribenter som underviser i dette faget så virker det av og til litt kreativt bare for kreativitetens del.

Men helt surmaget skal man ikke være, selv om det tighte litteraturteamet hos vaj.no kanskje har litt høyere standarder enn Pulitzer-juryen. Det er en god bok, jeg forventet bare at jeg skulle like den bedre. Den er tidlvis veldig spennende, og noen av vriene underveis er virkelig fine. Og jeg fikk lyst, om man kan ha det, til å lese mer om dagliglivet i Nord-Korea, så nå har jeg en sample av Nothing to Envy liggende på Kindlen. Sånn sett førte den i alle fall til en ny bok.

 

 

Skrevet Thursday 16. May 2013 klokka 14:37 og arkivert under Litteratur. Merkelapper: | | | |

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2013/05/the-orphan-masters-son-av-adam-johnson/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)