Webarkeologi er morsomt, og i dag kom jeg over en live versjon av dagbladet.no som det så ut i 1995 – 1997. Eldste artikkel jeg finner er fra 9. oktober 1995, mens nyeste dato jeg finner er 19. oktober 1997. Flere linker er døde, men det er fortsatt et tredvetalls hundrevis av artikler der man kan bla igjennom.
Dette er gamle flatfiler dagbladet.no sin redaksjon sikkert har oversett, og som derfor har fått bli liggende på serveren.
En gang vil de bli fjernet, og det er ganske synd: Ønsker noen å skrive den estetiske eller formidlingsmessige historien til web (som jeg selv ønsket under hovedfag), er det særdeles lite tilgang på orginalkilder der man selv kan se hvordan man tenkte design, formidling, interaksjon og informasjonsariktektur den gang. Man er henvist til gamle designbøker og manualer, gjenfortellinger fra de som var der, eller Internet Archives Way Back Machine. Et veldig godt prosjekt, som desverre ikke fungerer spesielt godt i praksis. Eksempelvis finnes bare seks sider fra dagbladet i 96 / 97, mye mangler, mye grafikk mangler på det som finnes, det er tregt, og gamle kodenutter har en tendens til å kræsje webleseren min.
Dette er et problem for mye mediehistorie, mange kunstverk har forsvunnet, svært mye litteratur, mye radio, mens filmen er rimelig godt bevart.
Flinkere er jeg (selvsagt) ikke selv, jeg har et par skjermbilder fra tidligere design her, og sist gang jeg lekte webarkeolog var det mine egne sider jeg fant. De har også forsvunnet siden da.
Oppdatering: noen bonusbilder:
Bildet over er dagbladet.no sin header i 1995.
Og dette er dagbladet.no sin nettguide-seksjon. Legg merke til den tidstypiske artikkelen Internett reddet kinesisk baby.
Oppdatering II: Da Dagbladet feiret sitt tiårsjubileum på nett kjørte de en bildeserie med forskjellige design, men ingen av de over var med.
Ja, det er ille at så mye av webfortiden forsvinner. Nettavisen har tiårsjubileum 1. november. Da kan vi mimre om at hele arkivet fra perioden november ’96 til en relansering i mai ’97 gikk tapt. Og forsøke å huske noen av de ulike designvariantene som sikkert også er borte nå. Når design endres på webben er det som kjent som oftest sånn at teksten til gamle artikler blir vist i det nye designet. Men noen ganger forsvinner også den gamle teksten. I det siste har jeg lagt merke til at Nettavisens arkiv har begynt å få selektiv hukommelse. I tidlig stadium av demens? Noen URLer har sluttet å fungere (feilmelding 404 Not Found), andre finnes tilsynelatende, men uten tekst. Litt rart, så lenge det ofte snakkes om at åpne arkiver kan være gull for mediene – den lange halen og alt det der.
Jepp, som et lite apropo til verdien av gammelt innhold kan man jo peke på Googles News Archive Search, som lanserte som smått i dag.
The new feature, to be named Google News Archive Search, will direct Google searchers to both paid and free digital content on publishers’ Web sites, but will not directly generate revenue for Google.
Her et et eksempel på hvordan du kan kjøpe en artikkel fra 1981 fra NYT, og et eksempel på hvordan googles tidslinje fungerer. Ingen tvil om at dette kan være veldig nyttig for historikere, samt gunstig for avisene som kan re-selge arkivene sine.
Men innpakningen forsvinner nok likevel..!
Trackback? http://vaj.no/2006/09/dagbladet-for-ti-ar-siden/trackback/